Koji su standardi Evropske unije u proizvodnji mleka

Koji su standardi Evropske unije u proizvodnji mleka

U okviru Evropske unije, postoje standardi vezani za proizvodnju sirovog mleka. Sa obzirom da se ovoga pridržavaju sve zemlje članice, uskoro će sprovođenje krenuti i u Srbiji. Šta sve treba ispuniti, piše Nebojša Đurić iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Užicu.

Ilustracija: Mlečno govedarstvo - © Pixabay

Standardi u proizvodnji sirovog mleka su definisani direktivom br. 853/2004 Evropske komisije. Potpuna primena ovih propisa zahteva potpuno novu organizaciju u našoj proizvodnji i zato predstavlja veoma dug i skup proces.

Mlekare u našoj zemlji će uskoro biti prinuđene da primenjuju navedene standarde kako bi što pre izašle na druga tržišta, ali i zato što u kvalitetnoj proizvodnji nema mesta za mlečne proizvode sumnjivog kvaliteta.

Mlekare ubuduće ne bi trebalo da primoravaju proizvođače na kvalitet mleka samo finansijskim konstrukcijama, već i da uz pomoć stručnih službi unaprede gazdinsko držanje kod svojih kooperanata, te da dodatnim finansijskim garancijama omoguće nabavku opreme za mužu i rashladnih uređaja.

Standardi EU za kvalitet mleka:

  1. tačka smrzavanja mleka ne sme da bude viša od 0,53°C,
  2. sadržaj suve materije bez masti ne sme da bude manji od 8,50%,
  3. sadržaj proteina ne sme da bude manji od 2,90%,
  4. prisustvo antibiotika ne sme da bude veće od 0,004 mikrograma,
  5. prisustvo somatskih ćelija ne sme da bude veće od 400.000 u ml mleka,
  6. prisustvo bakterija ne sme da bude veće od 100.000 u ml mleka.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe

Autor:  Dipl. inž. Nebojša Đurić PSSS Užice


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica