Koji su faktori rizika steonosti krava sa dvojkama?

Koji su faktori rizika steonosti krava sa dvojkama?

Pojava steonosti i rađanje dvojki, trojki i četvorki nije retka pojava. Koji su rizici kod breminitih krava koje nose više teladi piše za Poljoprivrednu stručnu savetodavnu službu Smederevo Radiša Petrović.

Ilustracija: Krava i tele - © Pixabay

Precizni podaci za našu zemlju nisu poznati, ali postoje prijave dvojki, trojki, a veoma često i četvorki. Smatra se je ovaj fenomen vezan za visokomlečne krave i da su to više od 90 posto slučajeva dvojajčani blizanci. Oni se razvijaju posle dvostruke ovulacije, kada sazreva i kada se oslobađa više folikula tokom estrusa. Fenomen dvostruke ovulacije objašnjava se na različite načine.

Zbrinjavanje teladi nakon telenja

Podudarne tačke u objašnjenjima postoje i smatra se da centralnu čini visoka proizvodnja mleka. Faktori rizika kod steonosti sa dvojkama postoje i za kravu i za blizance i mogu se definisati kroz veći broj abortusa i prevremenih porođaja, raznim metaboličkim poremećajima, pojavom ketoze, obrazovanjem frimartinki i dr.

Kako hraniti krave u fazi telenja

Razlozi za nastanak ovih stanja su sledeći:

  • Uslovi za smeštaj i prostor kod većeg broja plodova su uvek nepovoljni, pa je prag stresa i uticaja nepovoljnih okolnosti u materici znatno veći. Zbog toga dolazi do većeg broja abortusa i zaostale posteljice. Zbog veće mase plodova, smanjen je prostor u trbušnoj duplji što dovodi do smanjenog apetita i poremećaja u razmeni materija i do pojave ketoze. Krave zbog opterećenja više leže, teško stoje. U ovakvim slučajevima potreban je unos hrane sa više energije preko suve materije.
  • Kod krava steonih sa blizancima, snabdevanje krvlju oba roga materice je nedovoljno. U tim situacijama dolazi do razmene krvi između plodova i prebacivanja ćelija jednog blizanca u organizam drugog. Zbog ovakvog mešanja ćelija kod raznopolnih blizanaca u 98 posto slučajeva dolazi do formiranja frimartizma, tj. da je ženski blizanac neplodan i ima nerazvijene polne organe. Muške ćelije i belančevine vrše supresiju – suzbijaju i guše izgradnju ženskih polnih organa.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe

Autor: Dipl. inž. Radiša Petrović


Korišćen tekst Dr Stevana Perkovića

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica