Kako da produžite vek trajanja ograde za stoku

Kako da produžite vek trajanja ograde za stoku

Bez obzira da li imate električnu ili običnu ogradu za stoku, mnogo ljudi zaboravi da je proveravaju već reaguje tek kada se šteta napravi. Njeno održavanje bi trebalo da vam bude obavezan deo u rasporedu aktivnosti, a to uključuje rutinske provere i popravke.

 Kako da produžite vek trajanja ograde za stoku - © Pixabay

 U nastavku vas podsećamo šta je potrebno uraditi kako biste produžili vek trajanja ograde za stoku.

Žičana ograda

Žice na ogradi će vremenom da popuste zbog stalne izloženosti atmosferskim promenama. Držite žice na na posebnim namotajima koji će vam omogućiti da je zategnete kada se opusti, bez da je skidate sa ograde. Proverite ogradu bar dva puta godišnje, a po potrebi zamenite pokidane žice.

Kontrola korova

Ukoliko koristite električnu ogradu za stoku obavezno koristite herbicide oko ograde da biste uništili korov ili ga ručno počupajte. Vlažna trava i visoki korov pri dodiru sa strujom u žicama mogu da naprave kratak spoj i da ograda izgubi svrhu, odnosno da vas dovede do nepotrebnog dodatnog troška za njenu popravku. Postoje jeftini uređaji sa kojima možete da testirate da li ograda radi ili ne, a pre nego što pozovete majstora.

Popravka ili zamena nosećih stubova

Popravka ili zamena nosećih stubova je obavezna kada god primetite znake slabosti stuba, da se malo razglavio i da više čvrsto ne stoji. Postoji mogućnost da će stoka da primeti tu slabost i baš tu da probije ogradu, a ako stub padne povući će svojom težinom ostala dva, sa svoje leve i desne strane. Možda ih neće oboriti ali će ih sigurno bar nešto razglaviti.

Uvek imajte negde zalihe delova ograde i ručni alat pri ruci koji će vam pomoći da je sami popravite. Napravite računicu koliko bi vas koštalo da zovete nekog da vam je popravlja jer nemate alat, a za koliko će vam se ulaganje u alat isplatiti, ako ogradu budete sami popravljali i održavali.

Izvor: Farmanddairy


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica