Kako da prepoznate upalu pluća kod ovaca

Kako da prepoznate upalu pluća kod ovaca

 Kako da prepoznate upalu pluća kod ovaca - © Agromedia

Uzročnik infekcije može da bude jedna od brojnih bakterija, mikoplazma ili virus. Mnogi od ovih organizama nalaze se u respiratornom traktu zdrave jagnjadi gde ne stvaraju probleme, sve dok se ne desi neki faktor koji će da ih pokrene.

Faktori koji mogu da izazovu pneumoniju mogu biti, na primer, loša ventilacija u štali, nakupljanje amonijaka iz stajskog đubreta, visoka vlažnost vazduha, prenatrpanost objekta sa stokom ili bilo koja njihova kombinacija.

Klinički znaci variraju u zavisnosti od težine. Već na početku epidemije možda ćete primetiti da u stadu ima više grla koja kašlju nego ranije, možete primetiti iscedak iz nosa, kod kretanja (na primer sa pašnjaka do štale) neka grla mogu da zaostaju i teško da dišu.

Jagnje sa hroničnom pneumonijum, iako može da izgleda normalno, može da ima usporenu stopu rasta.

U jednom novozelandskom izveštaju o epidemiji upale pluća, 2-3 dana nakon što su dovezli 850 jagnjadi sa pašnjaka u sabirno dvorište 24 je bilo mrtvo, još 12 je umrlo u naredne dve nedelje, što govori da je reč o vrlo opasnoj bolesti.

Pojedinačno lečenje jagnjadi i ovaca je jako teško, osim ako nije reč o malom stadu. Lečenje mora da bude usmereno na uzrok infekcije, a pošto može da bude mnogo uzročnika, najpre mora da se uradi njegova tačna identifikacija.

Jako je važno upamtiti da je najčešči uzročnik upale pluća kod ovaca, starosti od 3 i više godina, virus maedi visna. U pitanju je progresivna pneumonija ovaca u kojoj se gubi funkcionalno plućno tkivo, a infekcija u stadu se jako brzo širi. Karakteristika je i hornični mastitis vimena.

Da biste sprečili da se pojavi pneumonija, trebalo bi smanjiti faktore rizika za njen nastanak. Na primer, zimi je važno da postoji dobar protok vazduha kroz štalu jer ustajali i vlažan vazduh podstiče upalu pluća.

Izvor: Omafra

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica