Iskustvo uzgajivača rase angus: Otporna rasa visoke plodnosti

Iskustvo uzgajivača rase angus: Otporna rasa visoke plodnosti

Jedna od glavnih stavki koja uslovljava proizvodnju i njen pozitivan ishod je pravilan izbor sorte ukoliko je u pitanju biljna proizvodnja, odnosno rase u stočarskoj proizvodnji. Kada je reč o govedarstvu, nekoliko rasa se izdvaja po svom izuzetnom kvalitetu. Među njima je i angus. Mi smo razgovarali sa Tijanom Bratić, koja sa svojim ocem Mladenom Jančićem drži imanje na kojem gaje ovu rasu u Srpskom Krsturu, nadomak Novog Kneževca.

Goveda rase angusFoto:Farma Angus

Angus je mesnata rasa koja nije zahtevna za uzgoj

Imanje naše sagovornice raspolaže sa 500 grla rase angus sa pedigreom, razvrstanih u različite kategorije. Na pitanje zbog čega su se odlučili upravo za rasu angus ona odgovara da je presudno u tom odlučivanju bilo to što je reč o mesnatoj rasi koja nije zahtevna za uzgoj i nije podložna spoljnim uticajima.

„Uzgojem te rase bavimo se još od 2010. godine kada je Ministarstvo poljoprivrede dozvolilo uzgoj angusa na teritoriji naše zemlje. Prvi uvoz je bio 2010. godine, dok su drugi i treći uvoz bili 2012. i 2013. godine. Sva tri su bila sa drugačijih lokaliteta, pritom posvećujući veliku pažnju poreklu, pedigreu kao i nabavci kvalitetnih priplodnih grla”, rekla je naša sagovornica.

Prirodnom proizvodnjom do najboljeg kvaliteta mesa

Njihovo stado angusa se nalazi na ispaši od aprila do decembra meseca. Oni nastoje da njihova goveda što više budu u prirodnim uslovima, na pašnjaku, a što manje vremena u stajama.

„Farma je okružena prirodnim pašnjacima na kojima se grla slobodno kreću i pasu tokom najvećeg dela godine, uz dodatak silaže i sena u ishrani, bez ikakvih veštačkih aditiva. Grla svaki dan idu na ispašu od jutra do kasnih popodnevnih sati”, istakla je ona.

Kako kaže, imajući u vidu otpornost ove rase, smeštaj krava tokom zime mogao bi da se vrši u poluotvorenim objektima sa ispustima ili bez njih. Celokupan sistem je oformljen tako da se prirodnom proizvodnjom obezbedi najbolji kvalitet mesa.

Goveda rase angusFoto:Farma Angus

Meso angusa sadrži visok nivo beta karotena

Našu sagovornicu smo upitali za kvalitet mesa i mleka rase angus.

„Mlečnost krava rase angus je takva da se tele može othraniti u sistemu krava – tele, odnosno kreće se od 1200 do 1800 litara mleka za 6 meseci. Kada je reč o kvalitetu mesa angusa, od 100 posto težine, 65 posto je randman, a 40 posto je čisto, veoma kvalitetno meso. Meso sadrži visok procent beta karotena, vitamina B i E, omega 3, kao i minerale magnezijum, kalijum i kalcijum”, naglasila je Tijana Bratić i dodala da prirodna mramoriranost mesa lojem daje mu specifičnu mekoću, aromu i sočnost.


Prema njenim rečima nisu nailazili na poteškoće prilikom dosadašnjeg uzgoja te rase.

„Goveda rase angus ne iziskuju odviše lečenja jer su otporna na različite vremenske uslove, odlikuju se visokom plodnošću i krave se veoma lako tele. Ciljevi naše farme podrazumevaju proizvodnju priplodnih bikova, izuzetno kvalitetnih steonih junica sa pedigreom kao i svežeg i “dry aged”(suvo zrenje) mesa”, kazala je naša sagovornica za kraj.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica