Ovo su najvažniji vitamini u ishrani goveda

Ovo su najvažniji vitamini u ishrani goveda

Ovo su najvažniji vitamini u ishrani goveda - ©Agromedia

Optimalna ishrana goveda, kao i njihovo izvođenje napolje obezbeđuju unos vitamina koji su neophodni za njihov rast i razvoj, a to su vitamini A, D i E. Saznajte zašto su ovi vitamini važni i kako možete obezbediti da ih životinje unose u dovoljnoj količini.

Vitamin A igra ključnu ulogu o odražvanju zdravlja očiju, kože, obnavljanju respiratornog, digestivnog i reproduktivnog trakta. Takođe, ovaj vitamin neophodan je za pravilno funkcionisanje bubrega, normalan razvoj kostiju, zuba i nervnog tkiva. Vitamin A dolazi iz karotena, koji se nalazi u zelenim i žutim biljkama.

Vitamin D je kritičan za zdravlje kostiju i digestivnog trakta. Životinje formiraju vitamin D kada su izložene suncu.

Zelena lisnata hrana i žitarice su izvor vitamina E. Iako je životinjska potreba za vitaminom E od suštinske važnosti ona nije dobro shvaćena.

„Specifična fiziološka funkcija vitamina E nije jasna“, kaže Erik Bejli, specijalista za ishranu goveda na Univerzitetu Missouri. „Njegova glavna uloga može biti kao hemijski antioksidans za smanjenje uništavanja drugih vitamina i esencijalnih masnih kiselina, kako u probavnom traktu, tako i nakon njihove apsorpcije”, navodi Bejli.

Zapravo, vitamin A se pokazao kao efikasan u lečenju bolesti belih mišića kod teladi.

Iako su neophodni u ishrani goveda, mogući problemi koji proizilaze zbog nedostatka jednog ili više od ova tri vitamina ne pojavljuju se često. Dodaci vitamina mogu da pomognu, ali oni ne mogu u potpunosti da zamene nedostajuće vitamine.

„U normalnim uslovima hranjenja, nedostatak vitamina retko se javlja”, kaže Bejli. „Ako se deficit dogodi, verovatno ćete ga videti najčešće sa vitaminom A”.


Najvažniji vitamini u ishrani goveda - © Agromedia

Kako Bejli navodi, budući da je glavni izvor vitamina A karoten koji se nalazi u zelenoj hrani, nedostatak ovog vitamina ispoljavaju goveda koja ima nedovoljan unos zelenog hraniva ili kada jedu seno koje je dugo skladišteno.

„Otkriveno je da visoki nivoi nitratnog ili nitritnog azota u obroku ili vodi uzrokuju manjak vitamina A kod stoke“, kaže on. „Ova jedinjenja mogu imati efekat uništavanja vitamina A i karotena u probavnom traktu, smanjujući njihovu apsorpciju i ometajući konverziju karotena u vitamin A”.


„Budući da se vitamin A pohranjuje u jetri, simptomi deficitarnog dnevnog unosa ovog vitamina možda će se pojaviti tek nakon 100 dana”, napominje Bejli.

Umesto da se čeka pojava signala koji upućuju na nedostatak ovog vitamina i hitnu intervenciju, on predlaže da se spreči nastajanje deficita, tako što će se stoci davati mineralni dodaci tokom cele godine.


„Kupite mineralno-vitaminsku mešavinu umerene cene koja sadrži kalcijum, fosfor, bakar, cink, selen, mangan, magnezijum, jod, te vitaminima A i E“, kaže Bejli.

Nadgledanje unosa suplemenata, kako bi se osigurala otpimalna potrošnja, može da smanji ulazne troškove,istovremeno osiguravajući zdravlje goveda.

Prekomerni unos sumplemenata može da se spreči praćenjem uputstva sa nalepnice koja je na pakovanju suplemenata.

Izvor: Aagriculture

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica