Gajenjem prepelica do zdravlja i zarade

Gajenjem prepelica do zdravlja i zarade

U našoj zemlji gajenje prepelica nije novina, ali nije ni previše zastupljeno. Da li je razlog to što proizvođači misle da ih je teško gajiti ili je teško nabaviti prepelice? Koji god da je, odlučili smo da razbijemo mitove i otkrijemo tajnu gajenja prepelica! Zato smo posetili Žižika Ferenca iz Hajdučice koji ih već nekoliko godina uzgaja i to veoma uspešno.


S obzirom na to da proizvodnja prepelice nije uobičajena u našoj zemlji, kako si došao na tu ideju i kako si oformio osnovno jato?

„Slučajno sam došao na tu ideju kada sam pokušavao da savetujem jednog prijatelja iz Niša čime bi mogao da se bavi. On je rekao da će da radi sa prepelicama i to je dalo i meni ideju. Razlika je bila u tome što je on hteo da ih ima 50, a ja sam posao započeo sa 1.500 komada.

Na farmi prepelica može da se zaradi prosečna plata

Da li je ta odluka bila ispravna ili si možda krenuo sa prevelikim brojem?

„Mislim da se nisam zaleteo jer da bi se posao isplatio, da bih mogao da prodajem jaja na veliko, potrebno je imati veliki broj prepelica. Kada se prodaje na veliko, to znači da je cena odmah 50% niža od prodajne, što znači da ne možeš da imaš malo prepelica, već da bi se to pokrilo, moraš da ih imaš mnogo.“
 

Japanske prepelice - ©Agromedia


„Rad je isti kad imaš 10 prepelica i kad ih imaš 1.000,
jer ti moraš biti stalno prisutan
.“

Kako se počinje sa uzgojem prepelica? Gde se nabavljaju jaja, pilići?

„Ja sam prepelice nabavio u Beogradu i bio sam zadovoljan prvom turom koju sam uzeo. Od njih sam napravio sve ostalo. Od oko 1.000 prepelica sam sam napravio inkubator pa sam u početku imao manje leženja. Međutim, kad sam malo doradio inkubator, sve sam ostalo sam proizveo, od inkubiranja do kaveza.“

Na relativno malom prostoru ti imaš 1.500 prepelica. To znači da nije neophodno imati veliki prostor?

„Samo je bitno dobro provetravanje, da imaju prirodno svetlo, a još je bitnije da imaju i veštačko svetlo, da bi se produžio dan. Važno je da sve bude čisto i uredno.“
 

Rad je isti kad imaš 10 prepelica i kad ih imaš 1.000.


Da li je ovo posao koji u samom početku ne zahteva neku veliku investiciju, barem kada je reč o prostoru?

„Ne zahteva puno prostora. Ali ja sam sve sam pravio i mene je ovo koštalo negde oko 3.000 evra. To je investicija bez mog rada, znači samo materijal. Ovo bi na tržištu vredelo najmanje 5.000-6.000 evra.“

Da li je gajenje prepelica zahtevan posao i koliko se razlikuje od gajenja pilića?

„Pre dvadesetak godina gajio sam piliće i to baš u istom ovom prostoru. Tu su bili inkubatori. U ovoj prostoriji se legalo 40.000 u to vreme, tako da ja tu vrstu proizvodnje imam, što bi se reklo, u malom prstu, pa mi zato uopšte nije bilo teško da osmislim ovu proizvodnju.“

„Inače, nisam išao ni na jednu farmu da vidim kako drugi rade, nešto malo sam o gajenju prepelica pronašao na internetu, a sve ostalo sam sam smislio.“
 

Japanske prepelice - ©Agromedia


Da li prepelice hraniš nekom posebnom hranom?

„S obzirom na to da ih gajim od jednodnevnog pileta, odnosno od jajeta pa do kraja, ishrana je drugačija tokom tog perioda. U početku ih hranim ćurećom hranom, pošto prepelicama treba mnogo proteina u ishrani. Neću da se igram pa da pokušavam da pravim sam hranu, jer na tu količinu nema računa. Znači, osnova je dobra kupovna hrana. Kad porastu, jedu hranu za obične koke nosilje.“

Koliko jedna prepelica nosilja može dnevno ili mesečno da proizvede jaja?

„One se eksploatišu oko godinu dana, tokom kojih svaka prepelica snese negde oko 300 jaja. Dešava se i da u toku 24 sata snese dva jajeta. Ali to nije pravilo.“
 

Osnova za rast i razvoj malih prepelica je dobra kupovna hrana.


Koliko posla ima oko prepelica?

Posla ima oko četiri sata dnevno, ali to nije odjednom, već se on odvija podeljen u nekih 16 sati. Ujutru je hranjenje, čišćenje, napajanje, pa oko podne dodavanje vode i provera svega, a uveče još jedno hranjenje i skupljanje jaja.“

Da li su prepelice osetljive na neke vremenske promene ili na bolesti?

„Bolesti kod prepelica nisam primetio. Ima veoma malo uginuća. Ponekad se desi, a to je uglavnom zbog fizičke povrede, jer se petlići potuku u boksovima. Na različite temperature prepelice nisu osetljive. Primera radi, letos smo imali enormno visoke temperature, a tada je nosivost bila maltene 90%.“

„Kada je temperatura ovde bila 36 stepeni, imale su ventilaciju sa strane i dole, ali je ventilator samo mešao vruć vazduh. Bilo je kao u inkubatoru, a nosivost jaja je bila oko 90%. Ta jaja sam i legao tada, a oplodnja je bila 95%.“
 

Jaja japanske prepelice - ©Agromedia


Jaja od prepelice su ne samo prehrambeni artikal, nego na neki način i lek?

„I to lek koji ima veoma širok spektar dejstva, međutim, ljudi malo znaju o tome. Dovoljno je malo čovek da se posavetuje i pogleda na internetu, jer o tome ima mnogo informacija.“

„Tokom dana preporučljivo je da prosečan čovek pojede negde oko četiri jajeta, pola sata pre jela, na prazan stomak. Ljudi često dodaju šećer, kakao i slično kako bi mogli da ga pojedu, jer se jede živo. A može i da se koristi kao hrana za kuvanje, pečenje, pohovanje...“
 

Bilo je toplo kao u inkubatoru, a nosivost jaja je bila oko 90%.


Pored toga što distribuiraš prepeličja jaja, moguće ih je i telefonom naručiti od tebe.

„Tako je. Šaljem ih brzom poštom. Može svako da ih traži, a može i doći lično ovde. Dozvoljavam i da ljudi sami pokupe jaja ako žele da ih kupe za inkubaciju, jer jaja koja se kupe za konzumiranje idu pravo u frižider na temperaturu od 1 do 4 stepena i ta jaja nisu za nasad.“

Jaja koja se kupe na tržištu ne mogu se inkubirati, ona jesu oplođena jaja, ali su ohlađena i nisu preporučljiva za inkubaciju.“

Sagovornik:
Ferenc Žižik, živinar iz Hajdučice

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica