FSH „Jabuka“ – spoj tradicije, kvaliteta i svetskih trendova u proizvodnji stočne hrane

FSH „Jabuka“ – spoj tradicije, kvaliteta i svetskih trendova u proizvodnji stočne hrane

Gotovo da nema stočara u Srbiji koji nije čuo za stočnu hranu „Jabuka“. Ona se proizvodi u istoimenoj fabrici nedaleko od Pančeva još od 1966. godine. Od tada do danas stručnjaci u njoj neguju tradiciju kvaliteta, a istovremeno prate svetske trendove u proizvodnji hrane za životinje. Kako to izgleda u praksi, naša ekipa otkrila je pre nekoliko dana.

Od osnivanja do danas, FSH „Jabuka“ poslovala je u okviru PIK-a „Tamiš“, zatim kao posebna radna organizacija bila je deo „Cupperston Ltd Group“, a od 2014. godine FSH „Jabuka“ važan je deo kompanije „Almex“. Ipak, uprkos brojnim promenama, za sve ove godine jedna važna stavka u FSH „Jabuci“ se nije promenila – a to je poverenje kupaca. Zato smo pitali jednog od tehnologa sa najdužim stažom u ovoj fabrici da nam otkrije tajnu njihovog uspeha.

Svetlana Nedeljković Trimovski, tehnolog u FHS „Jabuka“, objasnila nam je: „Fabrika od samog početka neguje tradiciju kvaliteta koja se održala do danas, što joj je i omogućilo da tako dugo ostane na tržištu. Ipak, FSH ‘Jabuka’ nije ostala na istom nivou kao prethodnih godina. Stalno se ulagalo u savremenu opremu, nove tehnologije, praćenje savremenih naučnih dostignuća, kako u proizvodnji stočne hrane u tehnološkom smislu, tako i u nutritivnom.
 

FSH Jabuka - ©Agromedia 


Danas je FSH „Jabuka“ u potpunosti automatizovana, čime je mogućnost ljudske greške svedena na minimum. Osim toga, fabrika poseduje i sopstvenu laboratoriju u kojoj se veoma detaljno vrše hemijske analize svih ulaznih sirovina i stočne hrane.

Mi smo jedna od retkih fabrika koje vrše analizu sirovina na 5 vrsta mikotoksina, aflatoksin, don, t2, ohratoksin i zearalenon. Na svakoj sirovini, pre nego što uđe u fabriku, vrši se i hemijska i mikotoksikološka analiza“, dodaje Svetlana Nedeljković Trimovski.

 

FSH Jabuka - ©Agromedia 


 

Većina drugih fabrika vrši analize samo na aflatoksin. Međutim, ispitivanjem na još 4 mikotoksina osigurava se proizvodnja potpuno bezbedne hrane, i to ne samo za stoku, već i kasnije, za ljude koji jedu jaja, meso, mleko i prerađevine od ovih sirovina. Ali, ni to nije sve.

Pored laboratorijskih, vršimo i eksterne analize, u saradnji sa odgovarajućim ovlašćenim institutima. Proveravamo hemijske analize, ali vršimo i mikrobiološke analize stočne hrane“, ističe Svetlana.
 


FSH „Jabuka“ je jedna od retkih fabrika koje vrše analizu sirovina na čak 5 vrsta mikotoksina.


Na svojim njivama „Almex“, pored žitarica, proizvodi i soju, suncokret i šećernu repu. Sve su to sirovine koje se prerađuju u sušari FSH „Jabuke“. Zatim žitarice idu na mlevenje, mešanje i pripremanje krmnih smeša, a od sojinog zrna prave se pogače i griz. Gotova stočna hrana se kasnije prodaje u rinfuznom obliku ili u vrećama od po 40, 20 i 10 kilograma.

Snežana Radaković, predstavnica FSH „Jabuke“ ispričala nam je: „FSH ‘Jabuka’ je ove godine navršila 50 godina postojanja i sve vreme proizvodi koncentrate, gotove i dopunske krmne smeše za sve vrste životinja. Takođe, pravimo i premikse, a od ove godine počeli smo sa zastupništvom poznate nemačke firme ‘Josere’, čije ćemo proizvode, kao što su zamene za mleko za telad, mleko u prahu i drugi, plasirati na tržištu Srbije i bivših republika Jugoslavije.“
 

Laboratorija u FSH Jabuka - ©Agromedia 


Zaokružen ciklus proizvodnje, proizvodnja hrane od njive do trpeze, u ‘Almexu’ se pokazala odlično. Veoma dobro funkcionišemo, firme se međusobno dopunjuju, pa smo zadovoljni i mi, ali i tržište
“, dodaje ona.

Osim predsmeša, potpunih i dopunskih smeša za živinu, svinje, goveda i ovce, FSH „Jabuka“ proizvodi i specifične smeše koje možete koristiti za ishranu riba, fazana, činčila, zečeva i drugih životinja. Uz to, u ovoj fabrici može da se proizvede i stočna hrana po zahtevu kupca, a od pre dve godine, u potpuno izolovanom objektu, proizvodi se i „Rolland“ hrana za kućne ljubimce.
 

Hrana za pse - ©Agromedia 

Ljubiša Kokelić, tehnolog u FHS „Jabuka“ objašnjava: „Pored pirinča i drugih žitarica ova hrana sadrži razne atraktante, mirise i sirovine koje poboljšavaju kondiciju, izgled, boju dlake i druge osobine koje se ubrajaju u izložbene karakteristike životinja. Inače, ova hrana za pse razlikuje se pre svega po mirisu. Koristimo mirise govedine, piletine, morskih plodova i druge, ali ova tri su na tržištu najtraženija. Pored toga, proizvodimo i hranu za male životinje, za štence i hranu pojačane energetske aktivnosti.

U FSH „Jabuci“ se godišnje proizvede više od 70.000 tona stočne hrane. Deo nje se, preko 20 ovlašćenih distributera u više od 2.000 maloprodajnih objekata, prodaje stočarima iz naše zemlje, ali i iz zemalja u okruženju. Drugi deo stočne hrane iz ove fabrike koristi se za ishranu svinja i goveda u okviru kompanije „Almex“, a o tome će biti više reči u nekom našem narednom prilogu.

Sagovornici:
Svetlana Nedeljković Trimovski, tehnolog u FHS „Jabuka“
Snežana Radaković, FSH „Jabuka“
Ljubiša Kokelić, tehnolog u FHS „Jabuka“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica