EVO GDE STE GREŠILI: Kako se pravilno muze koza?

EVO GDE STE GREŠILI: Kako se pravilno muze koza?

 Kozije mleko: Pravilna priprema vimena i postupak muže povećava kvalitet mleka - © Pixabay

Neretko se dešava da sam uzgajivač izazove upalu i zarazu usled neredovne i nepotpune muže, lošijom higijenom, ali i mehaničkim oštećenjem vimena i sisa. Međutim, sve se to može popravi, a samim tim će se povećati i kvalitet mleka.

Kanadska inspekcija njihovog Ministarstva poljoprivrede objavila je uputstvo Nacionalnog veća za mastitis, međunarodne neprofitne profesionalne organizacije, koja promoviše istraživanja u oblasti mlečne industrije i pruža informacije vezane za zdravlje vimena, upravljanje mužom, kvalitet i sigurnost mleka. Prema njihovom mišljenju, dobra priprema vimena i način na koji se koze muzu mogu dosta da poboljšaju kvalitet mleka. Šta je prema njihovim savetima potrebno raditi?

Odžavati visok nivo čistoće

Čiste posteljice za koze su jako bitne, a takođe pre postupka muže neophodno je oprati ruke sapunom i vodom i osušiti ih. Vime i sise je potrebno očistiti pred svaku mužu. Veoma je važno da se nakon čišćenja osuši vime, a pre nego što se započne proces muže. Ukoliko je vime mokro i prljavo, to povećava rizik od kontaminacije mleka sa bakterijama i povećava rizik od pojave mastitisa, što dovodi do smanjenja količine i kvaliteta mleka.

Proveriti vime i prvi mlaz

Vime se može vizuelno pregledati i opipati rukom, ali nikada ne treba prvi mlaz pustiti na dlan, već treba koristiti čašu koja je za tu namenu. Ukoliko prsnete prvi mlaz na dlan možete da prenesete bakterije sa jedne koze na drugu.

Vime i sise uvek čistite dozvoljenim sredstvima ili posebnim sanitetskim maramicama koje su samo za tu namenu. Pranje sisa iz kante koja je ispod koze je prihvatljivo ali se stavlja akcenat da kompletno osušite vime i sise pre nego što počnete sa mužom, i to sa komadima ubrusa koje ćete bacati posle svake koze. Naime, ako koristite sunđer i obične krpe, preko njih možete na druge koze da prenesete bakterije koje izazivaju zapaljenje vimena i sisa.

Pravilno koristiti aparat za mužu

Nakon adekvatne pripreme vimena, aparat za mužu bi trebalo da se prikači što je pre moguće. Pričvršćivanje treba obaviti oprezno kako bi se sprečio ulazak prekomernog vazduha u sistem za mužu, a koji može da ošteti krajeve sisa.

Pre uklanjanja jedinice neophodno je da se isključi vakuum. Ukoliko vadite jedinicu pod vakuumom ona može da sklizne na pod i da izazove infekciju na vimenu druge koze.

Kozije mleko: Pravilna priprema vimena i postupak muže povećava kvalitet mleka - © Pixabay

Održavati higijenu i nakon muže

Potopite sise u dezinfekciono sredstvo odmah nakon uklanjanja jedinice za mužu. Potrebno je umočiti najmanje donju trećinu svake sise. Time ćete uništiti bakterije na sisi, sprečiti da se kolonizuju u kanalu, a eleminisaćete i organizme koji već žive na ivicama sisa.


Istraživanje koje je sprovedeno kod mlečnih krava ukazuje da ovaj postupak smanjuje pojavu novih infekcija za čak 50%.

Ukoliko životinja već ima upalu mlečnih žlezda, ovaj postupak na to ne može da utiče, ali može da umanji pojavu novih infekcija koje izaziva stafilokoka, i to ona vrsta koja obično živi na koži, a izaziva infekciju kada uđe u organizam i namnoži se, posebno ako životinja ima oslabljen imuni sistem.

Dodatni saveti: Šta ako koza odbija da se muze?

Najjednostavniji način je da joj date ono što voli – omiljenu hranu. Ako možete da joj odvratite pažnju sa nečim što će da gricka, lakše ćete je pomusti.


Kozije mleko: Pravilna priprema vimena i postupak muže povećava kvalitet mleka - © Pixabay

Tiho govorite i održavajte mirnu atmosferu. Koza koja se rita može da vam izazove frustraciju, ali pokušajte da to ne pokazujete.


Ukoliko ručno muzete, koza svojim ritanjem može, ili da prospe mleko iz posude ili da ugazi u nju. Zato je preporuka da  imate posebnu posudu za takvu kozu sve dok se ne navikne na mužu ili prvo nju da pomuzete, kako vam ne bi prosula mleko koje ste sakupili. Postoji i opcija da joj sputate zadnje noge. Nije popularno ali može da pomogne kao krajnje sredstvo.

Neke koze primenjuju taktiku spuštanja, odnosno toliko se nisko spusti da ne možete da postavite posudu ispod nje. Ako imate u stadu takvu kozu najjednostavnije rešenje je da za nju imate plitku posudu za mužu.

Izvor: Omafra

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica