Dovoljne količine vode osnov za rast, razvoj grla i proizvodnju mleka

Dovoljne količine vode osnov za rast, razvoj grla i proizvodnju mleka

Tokom letnjih meseci kod životinja se povećava potreba za vodom. Zbog nesmetanog rasta, razvoja i proizvodnje mleka veoma je važno obezbediti dovoljnu količinu čiste i bakteriološki ispravne vode.

Krave - © Pixabay

Voda za pojenje životinja treba da bude bez boje, mirisa, da je bistra, da ima osvežavajući ukus i da ne sadrži patogene mikroorganizme i parazite, niti štetne hemijske materije. Životinjama treba omogućiti neophodan, neometani pristup vodi, a takođe je potrebno da su u mogućnosti da lako dođu do potrebnih količina. Voda je ključna za obavljenje više telesnih funkcija, među kojima su regulacija telesne temperature, rast, reprodukcija, proizvodnja mleka i mnoge druge.

Pojenje krava

Kako bi mogle da konzumiraju više vode i hrane, kao i da proizvode više mleka, krave zahtevaju neometan pristup svežoj i čistoj vodi. Dnevna količina vode za krave zavisi od unosa suve materije obroka. Na primer, na svaki kilogram suve materije obroka krava bi trebalo da unese od 4 – 6 litara vode. Takođe, da bi proizvele 1 litar mleka, krave zahtevaju najmanje 4 litra vode. Odnosno, visoko proizvodne mlečne rase moraju uneti više od 150 litara vode svakog dana. Dnevni unos vode zavisi i od spoljašnjih temperatura, pa se potreba za vodom povećava sa višim temperaturama. Krave vodu piju brzo i to do 20 litara u minuti. Ukoliko se unos vode smanji za 40%, smanjiće se i proizvodnja mleka i to za 25%.

Potrebe ovaca za vodom - © Pixabay

Pojenje ovaca 

Ovce ne bi trebalo da oskudevaju u vodi, naročito grla u laktaciji. Žedne ovce slabije konzumiraju hranu, a to utiče na smanjenje proizvodnje mleka. U proseku, jedna ovca u toku dana zahteva 2.5 litra vode /kg unete suve materije obroka. Potrebe u vodi tokom dana zavise i od godišnjeg doba. U proleće je neophodno obezbediti 3.5-4 litara, leti 5 do 6 litara, u jesen ovce dnevno zahtevaju 3-3.5 litara, a tokom zime bi trebalo ovcama obezbediti 1.7-2.5 litra vode po grlu. U zimskim mesecima, može se dogoditi da ovce umesto da piju vodu, jedu sneg, a leti da piju iz ustajalih bara. Ovakav način napajanja ovaca je nepoželjan, jer su moguće prehlade i infekcije.

Pojenje koza

Koliko je vode potrebno kozama umnogome zavisi od laktacije, temperature, okruženja, fizičkih aktivnosti, faze proizvodnje, kao i udela soli i minerala u ishrani. Potrebe u vodi kod koza se ne razlikuju mnogo od drugih domaćih životinja. One takođe zahtevaju neometan pristup svežim i čistim izvorima vode. Koze koje se hrane na pašnjacima unose manje količine vode od onih kojima se daje seno. Bez obzira na starost, rasu, tip proizvodnje, ili okruženje u kojima se uzgoj koza odvija, kozama bi trebalo omogućiti slobodan pristup vodi.

Svinje - © Pixabay

Pojenje svinja 

Svinje zahtevaju vodu iz više razloga, a najviše zbog metaboličkih funkcija, kao i zbog rasta i reprodukcije. Svinje mahom unose vodu tako što je piju, ali se izvesna količina unosi i kroz hranu, a njihov metabolizam
takođe stvara vodu. Sveža pitka voda trebalo bi stalno da bude dostupna svinjama. Dnevni unos vode kod svinja zavisi od spoljašnje temperature, načina ishrane, telesne temperature.

Potrebe svinja za vodom:

  • Nerasti 12 – 15 litara / dan
  • Krmača sa prasadima 25 – 45
  • Tovljenici: 25kg 3 – 5
  • 45kg 5 – 7
  • 65kg 7 – 9
  • 90kg 9 +

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe  
Autor:  Savetodavac stočarstva Kosovka Jakšić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.