Cena prasadi pada iz dana u dan širom Evropske unije!

Cena prasadi pada iz dana u dan širom Evropske unije!

Cene svinjskog mesa i prasadi širom Evropske unije su i dalje niske. Ovo nikako ne ide u prilog proizvođačima, jer su troškovi stočne hrane suviše visoki. Otkrivamo kakvo je stanje sa cenama prasadi i svinjskog mesa u različitim državama Evropske unije.

prasad

Brojni spoljni faktori, uključujući pandemiju korona virusa i smanjenu potražnju iz Kine, doveli su do pada cena prasadi i svinja širom EU. I nema naznaka da će uskoro biti bolje. Slučajevi afričke svinjske kuge u nekoliko izvozno orijentisanih evropskih zemalja, uključujući Belgiju i Nemačku, takođe su imali veliki štetan uticaj na izvoz.

U 2022. povećanje proizvodnje svinjetine

Prema Evropskoj komisiji, proizvodnja svinjskog mesa će se povećati za oko 1,7% do kraja 2021. i za manje od polovine u 2022. Broj svinja je relativno stabilan u poslednjih nekoliko godina, tako da se očekuje da će porast produktivnosti pokrenuti i taj rast. Ali, šta će biti sa cenama?

U Irskoj cena pala za 0.16 evra/kg

Irske cene su pale u proseku za 0,16 evra/kg od 2020. godine. Ipak, uspele su da ostanu stabilne od početka ove godine. Tako su irske cene trenutno 17 centi/kg iznad prosečne cene u EU, koja je oko 1,30 evra/kg. Ovo nije zadovoljavajući faktor jer je cena i dalje niska. Iznosi samo 1.47 evra/kg.

Industrija svinja u ovoj zemlji se u poslednje vreme suočila sa poteškoćama u pogledu povećanja cena radne snage i stočne hrane. Cene kombinovane hrane su 0.39 evra po toni više nego u ovo doba prošle godine.

Najviše cene svinja i prasadi u Švedskoj, a najniže u Litvaniji i Letoniji

Cene širom Evrope variraju, ali su najviše u Švedskoj. U ovoj zemlji dominira 2,02 evra/kg. Poređenja radi, cena u Velikoj Britaniji je značajno niža – 1,76 evra/kg.

Cene u drugim zemljama EU iznosile su: Belgija 1,09 €/kg; Češka 1,32 €/kg; Nemačka 1,28 €/kg; Portugal 1,37 €/kg i Finska 1,60 €/kg.

Najniža cena bila je u Letoniji i Litvaniji po 1,08 €/kg.


Poziv na promene i neizvesna predviđanja

Oko 20 zemalja EU pozvalo je Evropsku komisiju da pokrene strukturu podrške sektoru proizvodnje svinja. Evropski komesar za poljoprivredu, Januš Vojčehovski, nazvao je situaciju „veoma teškom“ i sastao se sa ministrima poljoprivrede kako bi rešili problem.

Istovremeno, odbor za razvoj poljoprivrede i hortikulture Velike Britanije izvestio je da se predviđa da će izvoz u 2021. biti 6% veći nego u 2020. godini. Takođe, očekuju da će sledeće godine isporuka u Aziju porasti za još 7%, ali i da će se potrošnja svinjskog mesa u EU do kraja ove godine povećati za 0,6%. Međutim, isto tako se predviđa pad od 1,2% sledeće godine jer se usporava proizvodnja, a izvoz raste.

Iz svega deluje da će cene prasadi i svinjskog mesa u Evropi ostati niske još izvesno vreme.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica