Cena ćurećeg mesa – Šta je isplativije uzgajati: Kokoške ili ćurke?

Cena ćurećeg mesa – Šta je isplativije uzgajati: Kokoške ili ćurke?

Ćurka je najkrupnija vrsta domaće živine i gaji se prvenstveno zbog mesa. Nosivost je mala i jaja se uglavnom koriste za priplod. Miroslav Knežević iz Bača i Slavica Vukodinović iz Tršića su ove godine započeli sopstveni uzgoj ćurki i prodaju, evo kakvi su njihovi utisci.

Ćurke- ©Agromedia

Miroslav i Slavica dele isto mišljenje, a to je da se ćurke najviše prodaju oko praznika, od novembra pa sve do kraja januara. Očišćene ćurke kupuju najviše ljudi po gradovima i one se znatno više kupuju od živih. Cena ćurki kreće se od 400 do 450 dinara žive i 500 dinara očišćene. Slavica Vukadinović iz Tršića kaže da se kokoške više traže jer su ćurke skuplje.

,,Cena kokoške je 300 dinara kad je kokoška živa, a 330 dinara očišćena i zbog toga se više prodaju kokoške. Ja sam sa gajenjem ćurki krenula prošle godine kada sam ih imala 10 ali tad sam ih ostavila za sebe, čisto da bih videla kakve će biti. Posle toga sam nabavila 30, prodala sam gotovo sve, ostale su mi samo 3.“

Da bi se ćurke prodale potrebno je da prođe nekih 4 do 6 meseci od njihovog preuzimanja i dobijanja određene kilaže dok je kod kokošaka potrebno znatno manje do 2 meseca. Iz ovog razloga poljoprivrednici se pre odlučuju za gajenje kokošaka.

Slavica ćurke kupuje u Tršiću i njihova cena se kreće od 750 dinara pa do 1.300 dinara po komadu, sve zavisi koliko su nedelja ćurke stare.

Miroslav i Slavica će nastaviti sa gajenjem ćurki jer kažu da je ovaj posao isplativ uprkos visokoj ceni jer oni koji gledaju na kvalitet mesa uvek će rado kupiti ćurke.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica