Uzgoj domaćih ćurki: Veća početna ulaganja, ali meso traženo na tržištu

Uzgoj domaćih ćurki: Veća početna ulaganja, ali meso traženo na tržištu

Gajenje ćuraka - © Danijela Jovanović/Agromedia

Retko ali se i danas mogu videti domaće ili hibridne ćurke u seoskim dvorištima i gazdinstvima. Gaje se mnogo manje se od kokošaka, ali znatno se više tove od ostale živine. Za razliku od plahovitog temperamenta koje imaju morke, ćurke su ipak malo mirnije. To što kaskaju za uzgojem kokoši mnogi pripisuju većim početnim ulaganjima, i činjenici da tov ćuraka traje duže! Ipak, uprkos ovome visok kvalitet i velika količina mesa ove živine veoma su tražene na tržištu.

Kad se sagledaju sve osobine ove vrste živine: kvalitet i količina mesa koje se dobije, onda je jasno dai  za gajenje ćuraka ima mesta. Ćurke su najbolji proizvođači mesa koje je po kvalitetu značajno iznad kokošijeg mesa. Ćurke su najkrupnije od živine pa je zato i njihov prirast najveći. Ćureće meso je izuzetnog kvaliteta i sadrži izuzetno visok procenat proteina, koji se kreće i do 40%, nasuprot mesu živine u kome je od 20 do 30 % belančevina.

Nutricionisti sa sigurnošću tvrde da se u mesu ćurke mogu naći sve aminokiseline koje su neophodne za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma, a u svom sastavu ima vrlo male količine holestrina pa je izuzetno dobra hrana onim predstavnicima naše populacije koji se bore sa visokim procentom holesterola u krvi, nasuprot tome obiluje vitaminima iz B grupe, pa može da parira pivu kao (omiljenom) izvoru ovih vitamina.

Uslovi gajenja domaće ćurke

Ćurke imaju skromne zahteve po pitanju svog odgoja. Ne zahtevaju posebne uslove smeštaja, ali ni ishrane ni nege, i prema svim ovim uslovima su izuzetno tolerantne. Možemo da naglasimo da su im malo veći zahtevi po pitanju ishrane, i to po pitanju sadržaja proteina životinjskog porekla u hrani. Same sebi pomažu u rešavanju ovog problema tako što imaju izrazito čulo vida i onda lako love insekte i tako obezbeđuju proteine životinjskog mesa u ishrani.

Gajenje ćuraka - © Danijela Jovanović/Agromedia

Za domaće ćurke je takođe karakteristično da odlično iskorišćavaju hranu bogatu celulozom. Ta osobina dovodi do zaključka da se tokom leta i jeseni, kada ima dosta pašnjaka, ćurke mogu jako povoljno odgajati na gazdinstvu. A njihova sposobnost lova insekata smanjuje moguće štete u prirodi koje bi insekti naneli.

Razmnožavanje ćuraka na seoskim gazdinstvima je najčešće prirodnim putem, i jedna ćurka može da leži na 15 do čak 19 jaja, ali naravno da ta jaja budu sveža i oplođena. Period u kome je neophodno da ćurka leži na jajima je 28 dana i za vreme tog perioda se završi razvoj malih ćurića.

Kad se ispile mlade ćurke imaju veoma visoke zahteve prema toploti, pa je neophodno da im se obezbedi temperatura vazduha od 36 do 38 stepeni celzijusa. Kako rastu tako spoljna temperatura može da se snizi na 30 stepeni. Kad mladi ćurići uđu u osmu nedelju života onda je sasvim dovoljno da im temperatura u prostoru u kome se gaje bude 20 stepeni. Naravno, ovaj temperaturni režim treba ispoštovati ako su ćurići izvedeni u inkubatoru.

Gajenje ćuraka - © Danijela Jovanović/Agromedia


Ako je ćurka izvela mlade i ako oni rastu uz nju onda je gajenje u prvim danima života znatno olakšano. Kritičan period u odgajivanju mladih ćurki je od sedme do devete nedelje starosti. Struka ali i iskustvo kažu da kad ćurke završe period bobanja onda postaju izuzetno otporne, i čak najotpornije od sve vrste živine.

Vrste ćuraka

Danas se na tržištu nalazi veći broj ćurića koji se gaje ali i dalje vodeće mesto zauzima domaća ćurka, čije je meso izuzetnog kvaliteta, i ženka dostiže težinu do 5,5 kg, dok mužjak dostiže težinu i do 9 kg. Među domaćim ćurkama najpoznatija je jagodinska ćurka.

Sledeća po popularnosti je vrlo krupna ćurka uvezena iz Amerike, takozvana bronzana ćurka, čiji primerci teže od 9 kg ženke do čak 15 kg mužjaci, a ako su dobro utovljeni mogu da dostignu i do 30 kg težine. Takođe iz Amerike je stigla i Bela holandska ćurka, koja je nešto manja od bronzane ćurke, ali ima izuzetan kvalitet mesa. Kad se ćurke gaje isključivo za meso i na većim farmama onda su hibridi davno potisli domaće ćurke, čije je gajenje ograničeno na dvorišta i okućnice. Ono što je zajedničko za sve hibride je da svi imaji tri podtipa: laki, srednje teški i teški hibridi.


 

Gajenje ćuraka - © Pixabay


Koristi od gajenja ćurki

Osim za meso u još nekim krajevima se ćurke gaje i za perje, ali realnost je da ono sve manje ima primenu u domaćinstvima, jer su i perjani jastuci i dušeci davno zamenjeni novim materijalima i savremenim punjenjima. Kod gajenja ćuraka nije zanemarljiv ni značaj u proizvodnji jaja kao visokokvalitetne hrane, koja su posebno atraktivna pred uskršnje bojenje, jer u odnosu na svoju veličinu mogu da budu izuzetno oslikana.

Pored ćurića iz priploda čest je slučaj i tova mladih ćuraka, starosti od 13 do 16 nedelja, koji mogu da imaju težinu do 9 kg za period od 5 do 6 meseci.

Savet je, svakako, da se na porodičnom gazdinstvu gaje različite vrste živine, jer svaka ima neku prednost i neki značaj a da ćureće meso bude ravnomerno zastupljeno na trpezi.

Američka bronzana ćurka

Potiče od ukrštanja autohtonih istočnih divljih ćuraka i domaćih ćurki koje su donete u Severnu Ameriku. Prema ranim izveštajima, nije bilo neuobičajeno pronaći jata od 100 do 200 ptica. Ova vrsta ćurki je priznata od strane Američkog udruženja živinare 1874. godine, a do ranih 1900-ih njihov broj je opao. U proteklih 10 godina, interesovanje je poraslo jer mali farmeri i entuzijasti živine teže da povrate biološku sposobnost, preživljavanje i vrhunski ukus koji predstavlja rasa. Uzorak boja ove rase sadrži crnu, sivu, žutu i ​​belu.  Ove ćurke su tradicionalno poznati po svom mirnom raspoloženju, dobrim materinskim sposobnostima, ranom sazrevanju, proizvodnji jaja i odličnim kvalitetima mesa. 

Zarada od uzgoja ćurki

Za naš portal na ovu temu govorili su Miroslav Knežević iz Bača i Slavica Vukodinović iz Tršića. I oni su nam tom prilikom otkili da li se ispalti gajiti ćurke i šta je isplatljivije gajiti ćurke ili kokoške?

Da bi se ćurke prodale potrebno je da prođe nekih 4 do 6 meseci od njihovog preuzimanja i dobijanja određene kilaže dok je kod kokošaka potrebno znatno manje do 2 meseca. Iz ovog razloga poljoprivrednici se pre odlučuju za gajenje kokošaka.

Slavica ćurke kupuje u Tršiću i njihova cena se kreće od 750 dinara pa do 1.300 dinara po komadu, sve zavisi koliko su nedelja ćurke stare.

Miroslav i Slavica će nastaviti sa gajenjem ćurki jer kažu da je ovaj posao isplativ uprkos visokoj ceni jer oni koji gledaju na kvalitet mesa uvek će rado kupiti ćurke. Više o zaradi od uzgoja ćurki pročitajte OVDE.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica