Svet poljoprivrede Prodavnica

SIGURNA i PROVERENA Zaštita Ječma i Pšenice: Adama predstavlja fungicid CUSTODIU

Preparat Custodia preporuka je kompanije Adama, kao fungicid preventivnog delovanja, ali i u slučaju da su proizvođači primetili zarazu u svojim usevima. Njegove glavne karakteristike, ali i rezultate koji su postignuti posle primene ovog preparata, saslušajte u nastavku.

Da li je poznato zbog čega su dosadašnji rezultati primene preparata uspešni? Među vodećim karakteristikama ovog fungicida je i ta da sadrži dve aktivne materije: azoksistrobin i tebukonazol, a dodatnu prednost u odnosu na slične mere zaštite ima pošto ove materije imaju različite mehanizme delovanja. Zbog toga, tretman Custodiom je tretman tokom kog se sprečava klijanje spora patogena koji se nalaze na listu strnih žita, i zaustavlja se nanošenje bilo kakve štete listu. Takođe, ovaj fungicid vrlo lako preseca nastale zaraze i sprečava dalje širenje.

Ove odlike pokazuju da je odličan i kao preventivan tretman, ali i pri pojavi zaraze.

U ječmu odličan protiv pepelnice sočive pegavosti

Preporuka stručnjaka kompanije Adama je primena ovog fungicida od kraja bokorenja pa do kraja klasanja. Može se primeniti u prvom ili drugom tretmanu zaštite. Kako navodi dipl.inž. Benedek Natalija, Custodia je prošle godine prvi put upotrebljena na površini od 1200 ha, kada su postignuti značajni rezultati zbog kojih je odlučeno da se i u narednim tretmanima koristi.

Osim na ječmu, fungicid je primenjen i na uljanoj repici protiv suve truleži. Rezultati su takođe zadovoljavajući.

Primena u pšenici

Pepelnica, rđa i siva pegavost lista predstavljaju deo prouzrokovača zaraza koje je moguće suzbiti uz upotrebu Castodie, navodi stručnjak kompanije Adama Mira Babić. Iz dosadašnjih tretmana u usevima pšenice zabeleženi su pozitivni rezultati, potvrđuje dipl.inž. Slavko Đikandić ispred ZZ „Kljajićevo“.

„U poslednje tri godine u usevima pšenice prvi tretman uvek radimo sa Castodiom. Zadrži zelen list, što znači da možemo da računamo na jako dobar prinos što se tiče samog prvog fungicidnog tretmana. Bitno je da list zastavičar ostane zelen jer je nosialc prinosa kod pšenice“, navodi on.

Razlog ovakvih rezultata je što Custodia spada u grupu fungicida sa zelenim efektom. Ovaj efekat se manifestuje poboljšanim procesom fotosinteze i radom stoma, a krajnji uslov je produženi period vegetacije.

Sagovornici:
Mira Babić, kompanija Adama
dipl.inž. Benedek Natalija, PP „Pobeda“ i PTK „Panonija“
dipl. inž. Slavko Đikandić, ZZ „Kljajićevo“

Komentari