Sve je počelo iz znatiželje: Pored krave i šljive gaje i šarane

Sve je počelo iz znatiželje: Pored krave i šljive gaje i šarane

Od kopanja bunara do ribnjaka šarana © Pixabay

Pored krava, ali i šljive i maline, na gazdinstvu porodice Živković odomaćio se šaran, koga trenutno ima blizu četiri tone. Kako nam je ispričao Vladimir Živković sve je počelo kada su rešili da kopaju arterske bunare kako bi obezbedili dovoljne količine vode za navodnjavanje zasada maline, kupine i povrtarskih kultura. Pored toga bilo je neophodno da iskopaju i bazen za akumalicuiju te vode, u njega su ubacili nekoliko komada šarana i nesluteći da to može da preraste u neke ozbiljne količine.

„Prvih nekoliko komada šarana, koje smo kupili u ribnjaku u Mrčiću, ubacili smo iz čiste znatiželje. Nakon pet godina prvim rezultatima smo zadovoljni, jer je sve krenulo iz ničega, iz čiste igre, da za porodicu imamo ribu, ali je sve otišlo u drugom smeru“, kaže Živković.

Prema njegovim rečima, kada je video kako se ona mresti i da joj odgovaraju uslovi, iskopao je još jedan bazen u koji je preselio jednu količinu ribe, a u njemu su se pojavila i dva manja izvora vode.

„Po mojoj proceni trenutno u ova dva bazena ima blizu četiri tone ribe, a možda i više“, kaže Živković.

Prve savete o ribarstvu i gajenju šarana dobio je kaže od iskusnih valjevskih proizvođača. Navodi da je na početku imao velikih problema sa nabavkom hrane. Jedno vreme hranu je kupovao u fabrikama iz Bačkog Jarka, međutim to mu se nije isplatilo, jer je prevoz brzom poštom koštao koliko i sama hrana. Nakon toga hranu za ribu počeo je da naručuje zajedno sa većim proizvođačima ribe iz Valjeva. Inače jedan kilogram hrane za njih je 80 dinara.

Od kopanja bunara do ribnjaka šarana © Dejan Davidovic-Agromedia

„Najveća ulaganja su bila na početku. Skoro 1.000 evra su koštali zemljani radovi, odnosno iskopavanje bazena, a sada je najveći izdatak hrana. Za razliku od drugih poljoprivrednih poslova mnogo je lakše, nema puno obaveza. Povremeno obilazimo  ribnjake, a ribu hranimo  jednom dnevno. Ona se u oktobru povlači u dubinu i skoro da se ne može videti do marta“, ispričao nam je naš sagovornik.

Ribe kaže ima u izobilju, međutim trenutni problem predstavlja izribljavanje. Šaran starosti od godinu dana težine je od 200 do 300 grama, a ima primeraka od četiri i po, pa čak i preko sedam kilograma.

„Trenutno najviše ima mlađi, nju bi najpre da prodamo dok ne bude urađen još jedan veći ribnjak kako bi na taj način oslobodili prostor. U proteklih mesec dana prodali smo 80 kilograma mlađi. U jednom kilogramu, čija je cena 1.000 dinara, je pet do deset komada. Po sadašnjim cenama, ima računa gajiti ribu, i zato smo i rešili da širimo proizvodnju. Za sada razmišljamo da ribom snabdevamo valjevsko tržište, a za kasnije ćemo videti šta dalje“, rekao je Vladimir Živković.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica