Velika vlaga izaziva propadanje zrna i klipa kukuruza u leskovačkim poljima

Velika vlaga izaziva propadanje zrna i klipa kukuruza u leskovačkim poljima

U katastarskim opštinama sa područja Jablaničkog upravnog okruga očekuje se završetak ovogodišnje berbe kukuruza na oko 17 hiljada hektara. Očekivani prinos ovog „žutog zlata“ na leskovačkim poljima je oko 6 do 7 tona po hektaru.

KukuruzFoto:Pixabay

Međutim, učestale kiše, koje su zasipale Jablanički upravni okrug u drugoj sedmici oktobra meseca, umnogome su „zakočile“  ovogodišnju berbu kukuruza, saznajemo u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi grada Leskovca, u odseku za ratarstvo i povrtarstvo.

Berba kukuruza nekad i do prvih pahulja snega

Od zasađenih 17 hiljada hektara do danas ubrano je svega 65 odsto ove žitarice, i to uglavnom na klipu kukuruza kraće vegetacije. Berba kukuruza u leskovačkom kraju ponekad zbog čestih loših vremenskih uslova i zakasnele vegetacije, kao i usled zakasnele setve, zna da potraje i do prvih pahulja snega.

„Neophodno je da vlažnost zrna kukuruza bude manja od 14 odsto, ako je veća što je inače ovih dana, moguće je brzo propadanje zrna ali i samih klipova u ambarima“, naglasila je u razgovoru sa lokalnim novinarima Jelena Stojiljković, savetodavac i diplomirani inženjer ratarstva i povrtarstva iz leskovačke PSSS.

Patuljasti ili krezubi klipovi kukuruza zbog zakasnele vegetacije

Ona ističe da je neophodno da se pre skladištenja urede i očiste sva skladišta i ambari za odlaganje kukuruza, u zrnu ili klipu, kako bi se zrna kukuruza što duže očuvala. Prilikom odlaganja neophodno je odbaciti sve zabuđale i nedozrele klipove.

„Našim uvidom na pojedinim njivama u selima duž obale Južne Morave primetili smo jedan broj, uglavnom manjih parcela kukuruza sa zakasnelom vegetacijom i u plodoredu sa drugim povrtarskim kulturama, gde su klipovi ostali patuljasti ili krezubi, čime su doprinele i velike vrućine u avgustu mesecu“, saznajemo u nadležnoj leskovačkoj Gradskoj službi za privredu i poljoprivredu.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica