Uticaj visokih temperatura na razvoj pšenice

Uticaj visokih temperatura na razvoj pšenice

Bliži se žetva pšenice, dok se trenutno ovaj usev nalazi u fazi nalivanja zrna. Prognoze kada će početi žetva zavisi od vremenskih prilika.

Bliži se žetva pšenice - © Pixabay

 

Mikotoksini – obavezni pratioci proizvodnje žitarica

U pet opština Srednjebanatskog okruga, vegetacione 2017-2018 godine, pšenica je posejana je na oko 55.000 ha. Za razliku od ranijih godina najveći deo je posejan u oktobru mesecu. Suva jesen, blaga zima uz hladan mart mesec sa snegom učinile su specifičnim prvi deo vegetacije. Sve ovo je pogodovalo razvoju bolesti i pojavi štetočina tako da su pesticidni tretmani bili neophodni. Usevi pšenice se sada nalaze u fazi nalivanja zrna tako da su za su završene sve mere nege. 

Evo kako se u Japanu obeležava uspešno završena žetva pirinča

Do žetve, pšenica treba da prođe fazu nalivanja zrna i sazrevanja zrna. U početku nalivanja zrna (mlečno stanje) više se nakupljaju belančevine, a manje skrob, dok je kasnije (testasto stanje) obrnuto. Sa vlagom od oko 40% se zavšava faza nalivanja zrna i počinje voštana zrelost. Voštana zrelost se završava kada je vlaga zrna svela na 20% i do žetve je preostalo da vlaga zrna padne na 14% i ta faza se naziva puna zrelost. Za svaku od navedenih faza razvoja potrebno je 10-tak dana pri optimalnim uslovima.

Očekuje se rekordan rod pšenice, a cena?


Optimalane dnevne temperature bi bile do 25°C, a noćne temperature da su od 12 do 14°C i tada bi do žetve došlo za 35-40 dana. U slučaju da se dnevne temperature povećaju budu između 25-30 °C i više, tada bi period do žetve mogao biti skraćen na 20-tak dana što bi negativno uticalo na pšenicu. Temperature koje su toku protekle sedmice su dostizale do 31°C ubrzavaju nalivanje zrna, zrno postaje šturo, a time umanjuje prinos i kvalitet.

Izvor: Poljoprivredna Savetodavna Služba AP Vojvodine

Autor: Dipl. inž. Predrag Marjanski PSS Zrenjanin 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica