Svet poljoprivrede Prodavnica

U Srbiji tržište suncokreta stabilno NISKO

Dobar prinos suncokreta – da, ali cena nikako ne ide na ruku proizvođačima. Pitali smo kako se oni bore sa tim i koje su prognoze za narednu godinu. Hoće li naredne godine biti setve ove kulture ili neće?

Prinos suncokreta je solidan. Ovo nije rekordna godina, ali proizvođači su sasvim zadovoljni. Ipak ono što im kvari sreću je cena suncokreta. Cena od 29 i po dinara koliko su ponudili neki veliki otkupljivači jedva da pokriva troškove proizvodnje. Zoran Novaković iz Banatskog Novog Sela kaže da je to jasna poruka mnogim manjim proizvođačima.

„Dolazi se do zaključka da tu neko uopšte ne mari za primarnu proizvodnju i nije ga briga da li će nas poljoprivrednih proizvođača biti sutra tu ili ne. Ovo je pitanje za ekonomske stručnjake i za državu na prvom mestu“, kaže nam Zoran Novaković iz Banatskog Novog Sela.

Suncokret - © Agromedia

Za razliku od pšenice i kukurza, uljana, šećerna repica i suncokret su kulture koje se ne mogu čuvati dugo nakon žetve. A kako naš sagovornik kaže to je ono na šta veliki otkupljivači ciljaju. Sa druge strane otkup ovih proizvoda od strane Hrvatske je sprečen.

„Mnogi otkupljivači iz Hrvatske probali su da deo ovih kultura otkupe što je na poseban način sprečeno. Razlog za to je što su oni plaćali bezobrazno veću cenu od domaćih otkupljivača, pa zato nisu bili više poželjni. Svašta je rađeno kako bi se sprečile slične stvari i održalo stabilno nisko tržište u Srbiji“, kaže Zoran.

Svi dogovori koji se prave u poljoprivredi, zaključuje naš sagovornik, prave se na štetu poljoprivrednika.

Komentari