U kakvom su stanju usevi pšenice?

U kakvom su stanju usevi pšenice?

Četvrti kvartal 2018. godine obeležilo je i suvo vreme i veoma otežani uslovi za oranje, odnosno pripremu zemlje za setvu. Kada je reč o pšenici, prema podacima udruženja „Žita Srbije“, posejana je na 620.000 hektara, mada postoje i drugi koji tvrde da su te površine manje. 

 

Na većini parcela pšenica se nalazi u različitim fazama nicanja, a u kakvom je trenutno stanju pitali smo Vukosava Sakovića.

Sneg koji je pao u prethodnih desetak dana dobrodošao je pšenici jer je zaštitio useve od prvih mrazeva. Naša pšenica svakako kasni, ona je u fazi nicanja na većini površina i isključivo će zavisiti od budućih vremenskih uslova. Naravno da bi nam mnogo više odgovaralo da dnevne temperature budu iznad nule ili da imamo snežni pokrivač koji bi je štitio, ali još uvek je previše rano reći šta će se dešavati sa našom pšenicom, da li će imati negativnih posledica ili neće, zavisi od vremenskih prilika“, ističe Saković. 

 

Pšenica © Pixabay

 

Ispitivanja koja su sprovedena pre optimalnog roka setve pokazala su da su poljoprivrednici zainteresovani da zaseju čak i više od prošle godine.

„Međutim, suša je uticala je na određeni broj poljoprivrednih proizvođača da odlože setvu, a kiše su došle dosta kasno u novembru… Ipak veliki broj proizvođača je zasejao i čekao da vidi šta će se desiti sa pšenicom”, rekao je Saković i objasnio da:


Pšenica za sada kasni sa razvojem, ali niče i trenutno nema drugih problema. Ne treba praviti ni optimistične ni pesimistične prognoze, treba da sačekamo da vidimo šta će se desiti sa vremenskim prilikama i kako će pšenica koja je u osetljivoj fazi sve to prevazići“, zaključio je Vukosav Saković.

 

Sagovornik:


Vukosav Saković, direktor „Žita Srbije“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica