Trula repa u Bačkoj pravi probleme i ratarima i šećeranama

Trula repa u Bačkoj pravi probleme i ratarima i šećeranama

Poljoprivrednici u Bačkoj imaju problema sa trulom repom, iako je reč o regiji sa najpovoljnijim uslovima za gajenje ove kulture. Sa nekih parcela u šećerane stiže repa koja je toliko trula da se ceo tovar vraća proizvođačima.

Šećerna repa - © Foto: www.pixabay.com

Jedan Holmer dnevno izvadi više od 500 tona repe, a među izvađenom repom je i nekoliko tona trule repe. To se prvi put dešava na njivama Bačke koja je najpovoljnije područje za proizvodnju šećerne repe.

“Ovo je prva godina da se u ovom delu Bačke pojavljuje trulež. Po ugovoru šećerane su obavezne da prime repu koja ima do pet posto truleži. Sve ostalo vraća se, prebira i onda vraća u šećeranu, što je dodatni trošak za proizvođače, odnosno za 10 do 15 posto smanjuje profit proizvođačima”, kaže Branislav Rabrenović, član Zemljoradničke zadruge “Klas kop” iz Kruščića.

OPREZ: Repičina lisna osa i buvač napadaju uljanu repicu

“Najviše zameram našim stručnjacima što niko nije došao da vidi i objasni šta se dešava. Do sada truleži na bačkim njiva nije bilo, a i ako je bilo to je bilo tek jedan ili dva posto, ove godine nekim ljudima vratili su repu jer je procenat trule repe bio i 15 – 20 posto, kaže Radovan Minić, poljoprivrednik iz Sivca sa višedecenijskim iskustvom u proizvodnjom šećerne repe.

Da ima pojave truleži potvrđuju i stručnjaci u Poljoprivrednoj stručnoj službi Sombor.

“Čujemo sa terena da je kod nekih proizvođača procenat truleži bio nešto značajniji nego prethodne godine i za ovo područje to je ranijih godina bila nepoznata pojava. Ovo nam sada govori da bi ubuduće kod planiranja setve šećerne repe trebalo obratiti pažnju na plodored, jer se ovakvi problemi najčešće javljaju na parcelama gde je već bila sejana šećerna repa. Ove godine tome treba dodati i povoljne klimatske uslove koji su pogodovali da dođe do pojave truleži, a to su stresni uslovi od samog proleća koji su pratili proizvodnju repe”, kaže Zoran Boca, savetodavac u PSS Sombor.

Šećerna repa - © Foto: www.pixabay.com


“Velike padavine su doprinele da repa buja, onda je u avgustu došlo do suše, koren je postao gumenast i onda se pojavila trulež”, kaže Rabrenović.

U šećerani Cervenka kažu da određeni procenat trule repe kod poljoprivrednika tolerišu.

“Mi imamo određenu toleranciju, ali situacija ove godine ne odgovara ni proizvođačima ni nama prerađivačima”, kaže direktorka Sirovinskog sektora Šećerane Crvenka Irena Stojanović.


Primena organskih principa proizvodnje u ratarstvu

Osim truleži repe problem poljoprivrednicima je i veliki procenat nečistoće, veći nego što je to bio slučaj prošle godine iako sada u toku vađenja repe nema blata.


Kiše nije bilo dva meseca, da li je onda moguće da nečistoća iza “Mausa” bude 20 posto? Shvatamo da je cena šećera katastrofalna, da su šećerane u problemu, ali ajde da nađemo zajednički jezik da se to prevaziđe. Kada je najveće blato bilo izvlačili smo repu a nečistoća je bila 15 posto, a sada je nečistoća 25, a kiša nije pala dva meseca. Računica je takva da će oni koji budu na nuli još i dobro proći”, kaže Minić.

Na području Sombora, Apatina i Odžaka šećerna repa posejana je proletos na nešto manje od 10.000 hektara. Do sada je izvađeno oko 30 posto, a prosečan rod je oko 53 tone po hektaru.

Izvor: RTV

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica