Toplo vreme pogoduje razvitku patogena u usevima

Toplo vreme pogoduje razvitku patogena u usevima

Prolećne temperature u januaru više pogoduju patogenima nego poljoprivrednim kulturama. Visoke temperature pogoduju bakterijama i virusima koje se ubrzano razvijaju i sprečavaju mirovanje biljaka koje je karakteristično za ovo doba godine.

Pšenica - © Pixabay

Ratarstvo

Stručnjak za žitarice Miroslav Malešević kaže da ovogodišnja kombinacija visokih temperatura i manjka padavina dovodi do preterane bujnosti kod pšenice, raži, ječma i ovsa, pa i kod uljane repice, koje će nepotrebno bujati, trošiti vodu i hranu i na kraju neće moći da izdrže gustinu koju same stvaraju.

“Moraće da dođe do neke redukcije tih sklopova, što će naravno dovesti do gubitaka. Sa druge strane, može doći do preranog poleganja useva, što će takođe dovesti do određenih gubitaka”, navodi Malešević za Tanjug.

Dodaje, da će visoke temperature pogodovati izazivanju bolesti, te da je već sada konstatovana pojava različitih patogena na mladim biljkama.

Proizvodnja raži: Brže raste i ima jači korenov sistem u odnosu na pšenicu

“Prema tome, kada gledamo samo sa aspekata biljaka, svakako nije dobro. Pšenica je dostigla svoj puni optimalni razvoj još početkom decembra i trebalo je da nastupi period mirovanja u kojem će se putem snega ili kiše povećavati zalihe vode u zemljištu”, navodi on.

Kako organski proizvođači pripremaju zemljište

Kako kaže, nedostatak zimske rezerve vlage koje bi doprinele da u kasnijim fazama biljke imaju dovoljno vode i hrane uticaće i na rod kukuruza, soje, sunockreta i drugih jarih kultura.


Voćnjak - © Pixabay

Voćarstvo

“Voćari će možda pretrpeti najviše štete, jer je u slojevima ispod 90 centimetara zemljište potpuno suvo, a poznato je koliko voćkama i višegodišnjim zasadima treba vode tokom cele vegetacije. Po meni, krajnje nepovoljno vreme i za sadašnje kulture koje su na njivi i za buduće”, ocenjuje Malešević i dodaje da ako ne bude dovoljno zaliha vlage, prinos će podbaciti kao i prošle godine.

Gajenje useva u monokulturi smanjuje prinos


Izvor: Tanjug, Dnevnik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica