Rod bundeve na nekim banatskim parcelama smanjen i do 50 posto

Rod bundeve na nekim banatskim parcelama smanjen i do 50 posto

Mnoge kulture su ove godine „propatile“ usled suše i visokih ekstremnih temperatura, kao i nesvakidašnjeg vremena za proleće. Ovo je rezultiralo smanjenjem prinosa, a u pojedinim slučajevima i opadanjem kvaliteta plodova. Vremenske prilike nisu poštedele ni bundevu, čiji rod je znatno umanjen u odnosu na lane.

BundevaFoto:Agromedia

Na parcelama pod bundevom su vidljivi i simptomi bolesti

Dr Violeta Mickovski Stefanović sa PSS Instituta Tamiš u Pančevu, ističe da smanjenje roda varira od proizvođača do proizvođača.

„Ove godine jedan deo proizvođača procenjuje da je smanjenje roda 30 posto, a drugi deo proizvođača, u zavisnosti od lokaliteta terena kažu da imaju do 50 posto niži rod bundeve. Pritom, ne samo što je procentualno niži rod nego se vidi i razlika u kvalitetu ploda i njegovoj veličini. Naime, plod još nije dostigao zapreminski ni približno vrednost od prošle godine, a ni težina nije zadovoljavajuća ako se poredi sa prošlogodišnjim rodom. Pritom su se javile i bolesti koje se mogu vizualno uočiti“, rekla je Mickovski Stefanović za AGROmedia portal.

Kako kaže naša sagovornica, nije na vreme došlo do oprašivanja i samim tim je to uticalo na znatno smanjenje roda i kvaliteta bundeve. Suša je najviše uticala na to, prenosi ona informacije sa parcela pod bundevom iz Opova, Crepaje i Sefkerina.

Muskatna bundeva najbolje rodila, hokaido ima manje plodove

Kontaktirali smo i proizvođača Dejana Đukića iz Crepaje koji bundevu uzgaja na preko dva hektara. Na njegovim parcelama dominira muskatna bundeva, a gaji i hokaido, patišon i špageti bundevu. Iste prerađuje u 5 proizvoda koji se pakuju u teglice: namaz od bundeve bez šećera, namaz od bundeve sa dodatkom šećera, dve vrste turšije: od muskatne bundeve i patišon bundeve, kandiranu špageti bundevu, a tokom jeseni proizvode čips od bundeve.

BundevaFoto:Agromedia

„Pošto bundevu uzgajamo bez primene zalivanja, znači bez navodnjavanja, onda smo prinuđeni da se vodimo parolom: koliko kiše toliko i roda. Ove godine je rod podbacio nekih 20-30 posto. Na našoj parceli iako je smanjen broj biljaka one su krupnije i suva materija je bolja, tako da smo mi zadovoljni kvalitetom plodova“, rekao je ovaj proizvođač i osnivač brenda „Lalino zlato“.


Pitali smo ga i koja bundeva je najbolje rodila. On odgovara da je to muskatna bundeva, dok su druge sorte podbacile. Kod hokaido je čak došlo do smanjenja veličine plodova, nisu veličine koje bi trebalo da budu zbog nedostatka vode koji je bio prisutan tokom letnjih meseci.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica