Svet poljoprivrede Prodavnica

Ratarstvo u 2020: DOBRA GODINA za ovog poljoprivrednika, a rezultat NOVA INVESTICIJA

Janka Turčana, poljoprivrednika iz Stare Pazove, pred kraj godine očekuje dvostruka dobit, prezimljava uz izuzetno povoljno grejanje pomoću sojine slame, ali i investira posle uspešne 2020. godine. Turčan objašnjava da su nepredvidive okolnosti povoljno uticale na njegovo poslovanje, te 2021. počinje kupovinom novog traktora.

„Obim posla nam se povećao, semena i mineralno đubrivo nam dolaze u većim pakovanjima i zbog toga je kašika koju imam od velike pomoći za utovar i podno skladištenje, ne moram da angažujem druge ljude i napravim dodatne troškove“, navodi Turčan.

Izbor traktora usledio je posle duže potrage u Srbiji, ali kako nije pronašao odgovarajući model, ostvario je kontakt putem interneta i obavio kompletnu kupovinu, iako nije išao da uživo pogleda ponudu.

U 2020. povoljni vremenski uslovi

Kako je prethodna godina imala veliki problem na svetskom nivou u pogledu poslovanja, s Turčanom je bilo reči i o njegovim izazovima u 2020. Njemu je „išlo na ruku“, kada je reč o cenovnim promenama viđenim u 2020. ali i kada se celokupna godina pogleda u okviru količine padavina.

„U periodu kada su biljke ožednele došla je određena količina kiše, i zbog toga je 2020, barem kod nas u Sremu, dala izrazito dobre rezultate„, ukazao je Turčan.

Da su povoljni vremenski uslovi od velikog značaja za uspešne poljoprivrednike i da je veliko pitanje kako će klimatske promene uticati u budućnosti, Turčan posebno naglašava. Tokom prethodnih godina on je primetio često odsustvo većih padavina, pojave ekstremno visokih temperatura, ali i umereno zimsko vreme, koje, prema njegovom mišljenju, manje doprinosi uspešnoj poljoprivrednoj sezoni.

Sagovornik:

Janko Turčan

Komentari