Ratari razočarani: Prinos suncokreta dobar, a cene niske

Ratari razočarani: Prinos suncokreta dobar, a cene niske

Onda kada ratarske kulture dođu na rod glavno pitanje postaje otkup. Prethodnih godina prinosi su bili zadovoljavajući, a ni ove neće biti drugačije. Ipak, ono što će našim proizvođačima ići na štetu jesu cene, koje su kako oni kažu, nekada bile su prihvatljive. Ove godine su cene kukuruza, soje pa i suncokreta po njihovoj proceni, nerealne.

 

Mnogi otkupljivači koji imaju limite i neke veće količine koje moraju da predaju, oni tu najčešće izlaze sa nekom jačom cenom otkupa. Ipak, to najviše zavisi od lokaliteta, odnosno u kom delu Srbije se vrši otkup i ko su ti otkupljivači, rekao nam je dugogodišnji proizvođač.

“Ali generalno to su neke male cene. Sećam se godina smo imali cenu suncokreta blizu 50 ili 47 dinara a danas dolazimo do cene od 33 ili 36 dinara. Plus što su to bile i neke godine sa nekim većim prinosima. Tada si i mogao da očekuješ neki profit, a ovako sa cenom od 32 dinara mi ne možemo da pokrijemo ni najosnovnije troškove, a kamoli da zaradimo. Pitam se: Za šta mi radimo?”, kaže dugogodišnji proizvođač iz Stare Pazove Janko Turčan. 

 Cena suncokreta - © Pixabay

Dok je kod pšenice loš prinos uslovio i niske otkupne cene, kod suncokreta se pak očekuje malo viši prinos. Međutim, ukoliko se cene ne promene poljoprivrednici smatraju da je bilo kakav otkup uzaludan. Proizvođači su vrlo razočarani i objašnjavaju da je jedina da se sva zemlja rasproda ako se ovako nastavi. Oni očekuju da će otkupljivači ipak izaću njima u susret u suprotnom oni su spremni da traktorima izađu na ulice i blokiraju saobraćaj.

Ovakav ishod, proizvođači nisu očekivali, ali će to sigurno imati veliki uticaj na odluke koje će se donosti naredne godine. Razmišljanja i stavljanje olovke na papir će svakako biti kažu ovi proizvođači. Na proizvodnju naredne godine će ovo svakako ostaviti posledice, i mnogi ratai će biti u nedoumici da li da ostanu pri istom ili da seju neku drugu kulturu. 

Sagovornici:
Stefan Neagić, proizvođač
Marko Živanov, proizvođač
Janko Turčan, proizvođač

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica