Prinos kukuruza i do 14 tona po hektaru

Prinos kukuruza i do 14 tona po hektaru

Kukuruz, tradicionalno najzastupljenija žitarica u Pomoravlju, Resavi i Levču, zasejan na oko 50.000 hektara, je u izvanredno dobrom stanju i obećava prinos od 14 tona po hektaru.

Stručni savetodavalac za ratarstvo Poljoprivredno stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić, izjavio je novinarima, da tamo gde je primenjena puna agrotehnika: pravilan izbor hibrida, adekvatna upotreba mineralnih i organskih đubriva i zaštita od korova, poljoprivrednici mogu očekivati prinos preko 10 tona po hektaru.

 Kukuruz © Agromedia

„Oni koji su uradili i agrohemijsku analizu zemljišta, a ona je besplatna za registrovana domaćinstva, i na osnovu te analize primenili mineralno đubrivo, mogu očekivati prinos i veći od 14 tona“, istakao je Simić.

Sve boje zlatnog zrna kukuruza

Ovakvom rezultatu doprineli su idealni temperaturni uslovi. Većina klipova je formirala zrna do samog vrha. U dobrom stanju su i suncokret i soja, glave suncokreta oplođene su sa 90 odsto, a mahune soje su pune zrna. Jedino što bi moglo da poremeti trenutno stanje su ekstremne vremenske neprilike, pre svega oluje i saharski vetar.

Izvor: Blic

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica