Povećanje cene suncokreta je BEZNAČAJNO – Izvoz sledeće godine pod znakom pitanja

Povećanje cene suncokreta je BEZNAČAJNO – Izvoz sledeće godine pod znakom pitanja

Nezadovoljni ratari osam dana su protestovali i pregovarali kako bi cena suncokreta postala adekvatna, a gorivo koje se sada prodaje po visokim cenama bude sniženo na prihvatljiv nivo. I dok su neki ratari kući otišli zadovoljni cenom suncokreta i ispunjenim uslovima, drugima ova odluka nije donela veliko oduševljenje.

suncokret u polju

Proteklih nedelja često smo mogli da čujemo da su cene suncokreta u zemljama u okruženju kao što su Mađarska i Rumunija bile čak 700 evra po toni. I prema rečima Nedeljka Savića cena od 73 dinara je sasvim pristojna cena koja zadovoljava potrebe naših proizvođača. Kada je reč o nezadovoljnim proizvođačima  i neispunjenim uslovima, Nedeljko ističe da je veliki problem što je protest okupio proizvođače iz različitih sfera poljoprivrede čiji su zahtevi bili različiti.

Sa druge strane Dragan Kleut ističe da je cena suncokreta mala i da su on i njegovo udruženje vrlo razočarani donetim odlukama.

“Ta cena suncokreta neće pokriti poljoprivrednike koji su najugroženiji. Neko kome je rodilo 500 kg suncokreta po jutru, tih 10ak dinara na kilogam neće mu pomoći i omogućiti dalji proizvodni ciklus. Pored toga smatram da te mere vlade nisu dovoljne da bi stabilizovale poljoprivrednu proizvodnju i da bi ti proizvođači mogli da nastave sa proizvodnjom, jer su nas visoki inputi dokrajčili zajedno sa svim merama koje Vlada Srbije donosi  u poslednjih 10 godina. Sledeće godine ćemo imati veliki problem sa izvozom posebno pšenice”. ističe Dragan Kleut poljoprivrednik.

Pored zahteva za povećanjem cene suncokreta ratari su imali još neke zahteve koje možete videti na fotografijama. Nakon potpisanog ugovora o koji je Vlada sklopila sa poljoprivrednicima, premijerka Ana Brnabić zahvalila se poljoprivrednicima na saradnji i spremnosti da se dođe do dogovora, te podsetila nisu ispunili sve zahteve, jer nikada nije moguće ispuniti sve zahteve, ali dasu pronašli kompromis, a to je da cena suncokreta bude 73 dinara po kilogramu.

Istakla je i da su dogovorene i dodatne subvencije za gorivo od 20 dinara za 50 litara, kako bi se i tu smanjili troskovi proizvodnje poljoprivrednih proizvođača.

Takođe, navela je da će se podići premija za mleko sa 10 na 15 dinara, što će važiti za jedan kvartal u 2022. godini, kada će se ponovo pregovarati sa i sa mlekarima i stočarima.


Međutim, nezadovoljstvo poljprivrednika počelo je još početkom prošle godine.

Nedeljko Savić ističe da je njegovo udruženje još kada su početkom ove godine trajali protesti o ukidanju zabrane izvoza pšenice poljoprivrednici najvljivali da ć biti velikog problema sa cenom suncokreta i do toga se upravo došlo. A subvencije od 8 dinara po kilogramu je potvrda države da je napravila pogrešnu odluku sa zabranom izvoza žitatica početkom ove godine.

Kako poljoprivrednik Dragan Kleut kaže država Srbija je upoznata sa problemima koji poljoprivrednici u našoj zemlji imaju. Ipak problemi sa nesubvencionisanom poljoprivredom


Sagovornici: Nedeljko Savić
Dragan Kleut

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica