Nikad teža godina za zimsko oranje

Nikad teža godina za zimsko oranje

Nezapamćeno loša godina za zimsko oranje uzrokovala je višestruko povećanje troškova. Zimsko oranje ove godine trajalo je znatno duže nego uobičajeno. O svim problemima koji su zadesili poljoprivrednike razgovarali smo sa Milanom Trbojevićem.

Oranje © Agromedia

Ova godina u ratarstvu biće zapamćena po neverovatno teškim uslovima za zimsko oranje.

Kako za portal Agromedia ističe Milan Trbojević, rukovodilac proizvodnje, u poslednjih 30 godina uslovi za zimsko oranje nikada nisu bili ovoliko loši.

Na ovakve uslove i reztultate zimskog oranja uticala je prvenstveno strahovito suva jesen, ali i zemlja koja je još u letnjem periodu ispucala od velike suše.

Posebne probleme izazvali su veliki lomovi i defektaže na traktorima, izazvani suvom i tvrdom zemljom.

˶Lomili smo i plugove, i šrafove na plugovima, i podrivače i šrafove na podrivačima, gde god smo probali išlo je jako, jako teško˝, ističe Milan Trbojević.

Kako on navodi, gora godina za zimsko oranje se ne pamti. Naročito velike probleme poljoprivredni proizvođači ove sezone imali su na sojištima. Sa strnjikama ovaj problem nije bio toliko izražen.

Ni ekonomska strana zimskog oranja ove sezone nije bila pošteđena. Različiti problemi sa mehanizacijom dodatno su povećali troškove za delove i mašine. Otežavajući uslovi u mnogome su povećali i potrošnju goriva.


Vreme neophodno za zimsko oranje takođe je povećano u značajnoj meri. Kako Milan Trbojević ističe, gotovo duplo. Nasuprot uobičajenih 70 hektara dnevno, sa istom mehanizacijom, ove godine bilo je moguće izorati jedva 30 do 35 hektara na dan.

Kako organski proizvođači pripremaju zemljište

Povećana potrošnja nafte, potrošnja rezervnih delova, kao i duplo duže vreme oranja učinili su da zimsko oranje ove sezone bude strahovito teško za poljoprivredne proizvođače.


Iz svega ovoga proizilazi i činjenica da je kvalitet ovakve obrade zemljišta znatno lošiji nego prethodnih godina. Zbog jako suvog zemljišta, oranjem su izbačene velike grudve na površinu.

Ipak, kako je do setve ostalo čak 4 meseca, poljoprivredni proizvođači se nadaju da će usled snega, mraza i povećanih padavina tokom zime doći do željenog razlaganja zemljišta.


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica