Nakon 30 godina srpskoj pšenici otvoren put za Egipat

Nakon 30 godina srpskoj pšenici otvoren put za Egipat

Na tenderu za kupovinu pšenice koji je ove nedelje objavila Vlada Egipta, našla se i naša zemlja. Konačno nakon punih 30 godina Srbija je ponovo sertifikovana da izvozi pšenicu u Egipat.

 

Srbija na tenderu za izvoz pšenice u Egipat - © Pixabay 

 

Vlada Egipta, najvećeg svetskog uvoznika pšenice, objavila je ove nedelje tender za kupovinu 60.000 tona pšenice. Pored nesagledivih mogućnosti za izvoz srpske robe na tržište Evroazije, naša zemlja se po prvi put se među zemljama koje imaju pravo prijave na tender Vlade Egipta.

Omogućavanje izvoza srpske pšenice u Egipat, konkretan je rezultat zajedničkih napora Ministarstva poljoprivrede, Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO), Evropske banke za obnovu i razvoj i Udruženja Žita Srbije u okviru više projekata za promociju izvoza žitarica i uljarica, koje u poslednje tri godine u Srbiji realizuju ove institucije.

Delegacija egipatskog Ministarstva poljoprivrede posetila je Srbiju prošle nedelje kako bi potvrdila odluku koju je egipatska vlada donela u septembru 2018. godine da je Srbija nakon 30 godina ponovo sertifikovana da izvozi pšenicu u Egipat. Tokom četvorodnevne posete, koju su organizovali FAO i EBRD, egipatski zvaničnici su sproveli reviziju fitosanitarnog sistema Srbije i upoznali se sa specifičnostima proizvodnje i trgovine pšenicom u našoj zemlji.

 

Srbija na tenderu za izvoz pšenice u Egipat - © Pixabay

 

Nakon prvog sastanka sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sastali su se sa predstavnicima Uprave za zaštitu bilja, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i SGS laboratorije, kao i sa predstavnicima uspešnih agrobiznis kompanija Delta Agrara, Agrogrnje i Graneksporta.

Analiza Udruženja Žita Srbije, izrađena na osnovu podataka Odeljenja za poljoprivredu Sjedinjenih Država (United States Agriculture Department – USDA) za period 2014/15 – 2017/18, pokazala je da je Srbija i dalje među deset najvećih izvoznika pšenice i kukuruza na svetu.

Naša zemlja održava visoke prinose pšenice po hektaru, tako da je i dalje na visokom drugom mestu, odmah iza proseka Evropske unije. Isti izvor navodi da se za ekonomsku 2018/19 godinu očekuje se da će Srbija izvesti 1,7 milion tona pšenice.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica