Kombinacijom OVIH preparata snažno možete delovati protiv AMBROZIJE, palamide, SIRKA i drugih korova u kukuruzu

Kombinacijom OVIH preparata snažno možete delovati protiv AMBROZIJE, palamide, SIRKA i drugih korova u kukuruzu

Gajenje kukuruza se ne može zamisliti bez pravovremenog i efikasnog suzbijanja korova koji svojim prisustvom u usevu kukuruza mogu dovesti do značajnog smanjenja prinosa. Borba protiv korova hemijskim sredstvima je vrlo kompleksna sa različitim pristupom od parcele do parcele. Zbog toga se u praksi najčešće koristi kombinacija nekoliko preparata na bazi različitih aktivnih materija koje zajednički imaju širok spektar delovanja.


KukuruzFoto:Adama Media Library

Nicogan® preparat odlikuje brzo usvajanje od strane korovske biljke

Kompanija ADAMA preporučuje preparat Nicogan®, koji je vrlo dobro poznat proizvođačima. To je preparat koji odlikuje pre svega dobra formulacija, a to je takozvana OD formulacija – uljna disperzija. Ona omogućava preparatu da se brže usvaja u odnosu na standard od strane korovske biljke, a samim tim se pojačava i efikasnost delovanja preparata.

„Na tržištu postoji preko 20 registrovanih preparata na bazi aktivne materije nikosulfuron. Međutim, Nicogan® je jedan od retkih koji ima zvaničnu registraciju do osmog lista. Velika većina ima zvaničnu registraciju do petog, eventualno do šestog lista”, rekao je stručnjak Dragan Kankaraš.

Ova fleksibilnost po vremenu primene olakšava primenu proizvođačima. Preparat ima zvaničnu registraciju u svim tipovima kukuruza – semenskom, merkantilnom, kokičaru i šećercu.

Ono što proizvođači treba da znaju to je da preparatu treba da daju vremena da on stigne do krajnjeg cilja. Krajni cilj, ako pominjemo divlji sirak i višegodišnji divlji sirak, odnosno rizomski divlji sirak je uništenje rizoma.

Preporuka je da se nakon tretmana dve do tri nedelje ne radi međuredna kultivacija i da se da vremena preparatu da ispuni svoj zadatak.

Doze primene preparata su 1,25 l/ha. Može se raditi jednokratno ili dvokratno. Najbolje je kada je sirak već uznapredovao i kada ima visinu 20-25 cm sa četiri do pet formiranih listova kako bi mogli lakše da prime depozit na sebe.


„Tada u roku od dve do tri nedelje imamo potpuno uništenje divljeg sirka, prvo sušenje nadzemnih delova, zatim pojavu takozvane antocijan boje i na kraju čistu parcelu”, savetuje Kankaraš.

Preparat Nicogan® se odlikuje dobrom kompatibilnošću. To znači da on može da se meša sa svim preparatima za suzbijanje širokolisnih korova u usevu kukuruza koje ADAMA može da ponudi. Može da se meša sa preparatom Chief® i sa preparatom Coltrane® i Suloctrek®.

Chief® deluje i preko lista i preko zemljišta

Herbicid Chief® (mezotrion 100 gr), selektivni i sistemični herbicid namenjen je za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova. To je preparat sa odličnom formulacijom, takozvana formulacija 2 u 1.


Šta ona znači?

„To znači da on pored aktivne materije u sebi sadrži i okvašivač, što na samoj parceli prvo pojednostavljuje primenu. Zatim, lakše se nanosi na list korovske biljke. Brže se usvaja. Kiša ga teže spira što prilično povećava efikasnost preparata”, govori Kankaraš.


Odlikuje ga odlična fleksibilnost po vremenu primene, odnosno vreme primene je dosta široko. Od drugog pa sve do osmog lista kukuruza. Odlikuje ga i dvostruko delovanje – deluje na korov preko lista – folijarno, a deluje i preko zemljišta – rezidualno delovanje.

Setva kukuruzaFoto:Adama Media Library

Dobro se meša sa drugim preparatima koji se koriste za suzbijanje uskolisnih korova ili za suzbijanje nekih tvrdokornih korova ako ih ima u većem procentu.

„Mi u ADAMI volimo da kažemo da je preparat Chief® trkač na duge staze! A, to znači da on pored delovanja preko lista ima produženo delovanje preko zemljišta koje može da traje čak i do šest nedelja. Svaka eventualna kiša koja padne u tom periodu ga ponovo aktivira, što ima poseban efekat na ove buduće takozvane letnje korove koji se pojavljuju”.

Posebno u periodu kada kukuruz zaklopi redove i kada više ne mogu da se rade tretmani u tom periodu ratari već imaju čiste parcele. Deluje na korove kao što su abutilon, tatula, palamida, pepeljuga, štir, ambrozija, viljušac, poponac i mnogi drugi.

Količine primene preparata su od 1 do 1,2 l/ha u zavisnosti od korovske flore na parceli.

Kompanija ADAMA proizvođačima nudi i jedan komercijalni paket Chief Max® koji sadrži preparate Nicogan® i Chief® i koji predstavlja kompletno rešenje za sve korove na parceli.

„Ukoliko na parceli imamo prisustvo najtvrdokornijih korova kao što su poponac, viljušac, divlja kupina ili ambrozija tada radimo u dozi od 1,2 l/ha. Takođe, možete da uvedete još jedan preparat iz naše palete, a to je Tomigan®. Tada imamo kompletno rešenje, jednu odličnu kombinaciju, a to je primena preparata Chief® u dozi od 0,7 l/ha i preparata Tomigan® 0,3 do 0,4 l/ha”, objašnjava Kankaraš.

Efekti primene su izbeljivanje, takozvani bleaching nadzemnih delova korovske biljke, koje se polako pojavljuje na vršnim delovima i  spušta prema korenu.

Za dodatne savete u primeni i raspoloživost proizvoda u vašoj poljoprivrednoj apoteci obratite se stručnom timu kompanije ADAMA.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica