Kako da zaštitite Vašu šećernu repu od cerkospore?

Kako da zaštitite Vašu šećernu repu od cerkospore?

Na imanju Delta Agrara, od nicanja šećerne repe do danas, ta kultura imala je sve uslove za pravilan rast i razvoj. Stručnjaci se na Delta Agrarovom imanju spremaju za vađenje šećerne repe pa se zato posebno obraća pažnja na njeno čuvanje od cerkospore, najvećeg problema u zaštiti te slatke biljke.

Dejan Čorogar iz Delta Agrara kaže: „Tretmani su morali da se sprovedu kao bi se zaštitio ovakav usev koji sporo zatvara redove i površine koje su izložene korovima. Onda smo sve to sanirali, ali još tada smo, rekao bih, jednim okom gledali na onaj predstojeći važan posao pre vađenja, a to je da sačuvamo šećernu repu od cerkospore“.

“Proizvođači dobro znaju da cerkospora izaziva pegavost lista koja, ako se ne sanira na vreme i ne uradi pravim preparatima, može da izazove opadanje lista i retrovegetaciju. Sama pojava obnavljanja lista ili retrovegetacije, odnosno obnavljanja liste mase, ima za posledicu gubitak šećera, dakle digestije, onoga zbog čega šećernu repu i gajimo.”

“Da se to ne bi dogodilo Delta Agrar će ove godine, kao i svake prethodne, evo već deset godina za redom, uraditi mere zaštite upravo ovakve kakve ću da ih preporučim i drugim proizvođačima šećerne repe. Što se tiče tretmana, vreme je da razmišljamo o tome.”

Šećerna repa - ©Agromedia

Upravo ovo doba godine, odnosno, dani kada očekujemo početak žetve pšenice, idealni su i za prvi tretman zaštite od cerkospore na poljima šećerne repe. Ovaj prvi tretman ujedno je i najvažniji.

Preparat sa kojim ćemo ući u pravi tretman je Sfera. Doza primene ovog fungicida je 0,35 litara po jednom hektaru, ali, ako je intenzitet pojave cerkospore nešto viši, dozu treba podići na 0,4 litra. Pravi momenat za primenu je kada se uoče prve aktivne pege. Proizvođači će to lako prepoznati. Aktivne pege na listu imaju jedan ljubičasti, prstenasti oreol, pa po njemu i vidimo da su aktivne.”

Cerkospora izaziva pegavost lista koja, ako se ne sanira na vreme i ne uradi pravim preparatima, može da izazove opadanje lista i retrovegetaciju.


“Pažnju bih ipak skrenuo i na posmatranje ovih pega kod kretanja infekcije. Ako izostanu uslovi za razvoj infekcije, ona može da stane. Tada bi trebalo odložiti tretman za momenat kada će ona ponovo da se javi, da bi nam tretman bio pravovremeni i da bismo za neki naredni period imali dobru zaštitu šećerne repe.”

Cerkospora se u poljima šećerne repe javlja svake godine. Ona se posebno intenzivno razvija i širi pri visokoj temperaturi i vlažnosti, pa može da smanji prinos korena do čak 30%, a sadržaj šećera od 1 do 2%. Najveće štete ove takozvane pegavosti lista šećerne repe nastaju početkom jeseni, u vreme kada dođe do ranijeg propadanja lisne mase i retrovegetacije biljaka.

Šećerna repa - ©Agromedia


Ono što se dokazalo prethodnih godina, to je da iza prvog obavezno sledi i drugi tretman. Drugi tretman šećerne repe protiv cerkospore uradićemo kombinacijom dva preparata, jedan je Rias, 0,3 litra po hektaru, a drugi je Elect 500, koga dodajemo oko 1,4 do 1,5 litara po hektaru.”

Kada treba uraditi drugi tretmanSvaka prognoza koja se odnosi na određeni broj razmaka između tretmana, može da dovede do zablude i do promašaja u tretmanu. Dakle, ipak se mora šećerna repa kontrolisaati i odrediti pravi momenat, dakle, kada se uoče prve akivne pege.”


Cerkospora se u poljima šećerne repe javlja svake godine. Ona se posebno intenzivno razvija i širi pri visokoj temperaturi i vlažnosti, pa može da smanji prinos korena do čak 30%, a sadržaj šećera od 1 do 2%.

Ova bolest najprogresivnije se širi na temperaturi od 24 do 26 stepeni, pri optimalnoj vlažnosti vazduha od 95%. Minimalne temperature za razvoj cerkospore su 12 stepeni, a maksimalne od 35 do 36, što objašnjava zašto se ova bolest javlja na mestima na kojima noću ima dovoljno vazdušne vlage i rose za klijanje biljaka, ali i u ravničarskim predelima i parcelama uz reke.

Često se dešava da posle drugog treba uraditi i treći tretman. Treći tretman treba da bude u nekom periodu pre vađenja, a posebno je važan za one parcele na kojima će se repa vaditi nešto kasnije u toku jeseni.”

Polje šećerne repe - ©Agromedia

Za treći tretman Delta agrar preporučuje fungicid Eminent Star, u dozi od 1l/ha. S obzirom na to da sva tri preparata, odnosno dva preparata i jedna kombinacija preparata, nose karencu od 21 dan, bezbedno je i svejedno koji ćete od preparata koristiti u prvom, drugom, ili trećem tretmanu. Dakle, preparati su odlični, mogu dobro da stopiraju cerkosporu i bez obzira kojim će se redosledom primeniti.”

Dakle, pošto leto cerkospori omogućava idealne uslove za razvoj, ukoliko ste se odlučili za gajenje šećerne repe, veoma je važno da pratite aktivne pege, bez obzira na to da li je razmak između dva tretmana 14, 15 ili 20 dana.

Naravno, ukoliko vas nešto dodatno zbunjuje ili muči obavezno se obratite stručnjacima iz vama najbliže poljoprivredne stručne savetodavne službe ili kuće čije ste preparate za zaštitu kupili. Srećno!

Sagovornik:
Dejan Čorogar, Delta Agrar

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica