Kada će Srbija moći da izvozi pšenicu u Egipat?

Kada će Srbija moći da izvozi pšenicu u Egipat?

Prvi put posle raspada Jugoslavije uspostavljen je direktni kontakt između srpskog i egipatskog Ministarstva poljprivrede i Ministarstva snabdevanja i trgovine sa ciljem da se usaglase propisi za izvoz pšenice iz Srbije u Egipat. Kako bismo saznali više o tome, pozvali smo direktora udruženja „Žita Srbije“ Vukosava Sakovića.

„Taj postupak je na samom kraju, ali nije završen još uvek, očekuje se da u februaru dođu egipatski inspektori da posete naše Ministarstvo, odnosno Upravu za zaštitu bilja da vide kako mi štitimo pšenicu, kako se borimo protiv određenih bolesti, kako je skladištimo i iza toga, pošto očekujemo da neće biti problema, sledi potpisivanje, što znači da bi taj administrativni deo država mogla da završi krajem februara ili u martu“, rekao je za Agromediju direktor udruženja “Žita Srbije”, gospodin Vukosav Saković.

Tek nakon što inspekcija iz Egipta obavi svoj posao, ukoliko da „zeleno svetlo“, Srbija stiče pravo da se prijavi na neki od tendara za izvoz u Egiptu.

„Oni raspisuju tendere u kojima traže određeni kvalitet, količinu i rok isporuke, a sa druge strane očekuju da im se ponudi cena, a konkurencija je oštra, najveći svetski izvoznici, prodavci i proizvođači takođe su na tom tenderu. Kada se pojavimo mi, pojaviće se i Rusi, Ukrajinci i zemlje Evropske unije, Amerika i neki drugi.“

Na većini parcela na kojima je posejana pšenica u Srbiji, pšenica se još uvek nalazi u fazi nicanja. Iako vegetacija kasni, zima nije ugrozila useve, a šta će dalje biti zavisi od budućih vremenskih prilika.

Sagovornik:

Vukosav Saković, direktor udruženja “Žita Srbije”

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica