Jesenje ili prolećno ĐUBRENJE? – Evo dobrog saveta za visok prinos suncokreta!

Jesenje ili prolećno ĐUBRENJE? – Evo dobrog saveta za visok prinos suncokreta!

Dok neki proizvođači na to i ne obraćaju pažnju, jedan iskusni poljoprivrednik podelio je sa nama ključnu stvar: kako da prinosi suncokreta budu viši, a reč je o vremenu đubrenja.

„Najadekvatnije đubrenje za suncokret je – jesenje đubrenje. Porletno đubrenje, po meni, sa količinom od 60 kg azota u zagrtanju. Bilo je dosta padavina, a to suncokretu ne prija. On daje bolje rezultate kada je suvlja godina, kada ima deficita padavina. Ima x faktora koji utiču na sve to, ali ja sam pristalica da se suncokret poseje pre setve kukuruza i da završim međenje, u žetvi pšenice da završi sve i da on krene u proces sazrevanja, jer će tada da pruži najbolje rezultate“, otkriva nam Janko Turčan, ratar iz Stare Pazove.

Janko Turčan jedan je od poljoprivrednika koji redovno obavlja analizu zemljišta, što je veoma značajno za odabir đubriva koje će kasnije koristiti na parceli.

Kako Janko navodi, on na 95% parcela ima urađenu analizu zemljišta preko Savetodavne stručne službe u Sremskoj Mitrovici i striktno se pridržava preporuka.

Jesenje ili prolećno ĐUBRENJE? - Evo dobrog saveta za visok prinos suncokreta! - © Agromedia

Kada govorimo o važnim agrotehničkim merama, pitali smo Janka da li je za njega važnija zaštita bilja ili njihova ishrana i kvalitet zemljišta.

Kada postoji optimalna količina padavina, što je pokazala ova godina, Janko kaže, da je to uticalo na razvoj kultura koje su bile posejane. U toj godini rodi i onome ko nije koristio đubrivo. Ali, kada dođe godina kada nema dovoljne količine padavina, tu dolazi do prednosti onih koji svake godine đubre njive.

„Pored toga, zaštita je čvrsta sprega sa đubrenjem. Po meni je to identično: koliko treba da vodiš računa o đubrenju, toliko i o zaštiti“, zaključuje naš sagovornik.


Sagovornik: Janko Turčan, ratar iz Stare Pazove, izvorno septembar 2021.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica