Isplati li se ZAKUP zemlje i koliko ostaje nade za uzgoj žitarica u SRBIJI?

Isplati li se ZAKUP zemlje i koliko ostaje nade za uzgoj žitarica u SRBIJI?

Kakvo je stanje u poljoprivredi na polju ratarstva i ima li nade za zakupce i za one kojima su žitarice primarni izvor prihoda u Srbiji danas? Pitali smo Jovana tatića iz Turije za njegovu analizu godine.

Ova godina nam je ovaj loša godina najviše zbog cena. Drastično su pale cene u odnosu na prošlu godinu i tu se već stvara gubitak, a uporedo i sa cenama dobili smo i grad, tako da je ova godina za nas proizvođače jako jako nestabilna i loša.

Sad da li ovako je tačno ono što se čuje sve više u raznim mestima, pre svega u Vojvodini da će mnogi ratari teško zasnovati sledeću u proizvodnu sezonu, jer neće moći da se razduženi ni za ovu?

Tako je. Manji proizvođači izdaju svoju zemlju u zakup. Veći proizvođači vraćaju zemlju iz zakupa, ovaj baš je na tržištu neki haos. Smanjuje se malo cena zakupa, mislim da će biti problema. Tek će problemi da nastanu u proleće kada ljudi vide da ne mogu da zasnuju novu proizvodnju, e onda će biti problem veći.

Da prođemo kroz ove osnovne kulture.

Pšenica je sada 17-18 dinara na tržištu.

Vidite ovako ja sam čuo od starijih ljudi, nema tu šta veliko da se filozofira. Cena pšenice – treba vam 4 kilograma pšenice za 1 veknu hleba to u istoriji nije bilo nikad. I to sve govori. Znači pšenica, to je, ne mogu reći, ali bezobrazno niska cena. Bukvalno ne možemo ni na 5 tona po jutru govorimo da imamo neke neke zarade, mi koji uzmemo zemlju u zakup.


Kakva je situacija za ove ostale kulture, danas se soja skida?

soja

Da je isto je, soja se sada skida, niska je isto je pala cena, a ni prinosi nisu očekivani. Slabiji su 20, 30 posto, a za kukuruz su i 20-30 posto slabiji prinosi u odnosu na očekivano. Za suncokret je isto. Tako da nekako, nismo zadovoljni ovom godinom i cenovno i sa prinosima. Uvek se mi poljoprivrednici nešto žalimo, ali ovo je sad stvarno za apel.


I evo sad ovako, kao neko ko je odlučio da živi od poljoprivrede i od svoga rada, kako razmišljaš? Da li da se nekako uprkos svemu boriš ili je to samo jedna utopija. Da ćeš možda da smanjiš zakup i da se pružiš koliko si dugačak u ovom trenutku?


Pa razmišljao sam, dosta sam razmišljao o svemu i i shvatio sam da u današnje vreme, a to govorim u zadnjih 3 do 5 godina – zakup se ne isplati opšte raditi. Međutim,  moje porodice i ja smo ušli u investiciju traktora, kombajna, kući imamo podno skladište i teško mi je da se sad vratimo na samo moju zemlju.

Nemam dovoljno zemlje da bih mogao samo od svoje zemlje da živim, a u zadnjih 3 do 5 godina neisplativo je držati zakup. Tako da moj plan i neki cilj je da postepeno smanjimo zakup, prodam bukvalno mašine koji mi ne trebaju, da bih zakrpio tu neku  prazninu za ovu godinu. Sad šta će biti za sledeću, videćemo. Daj Bože da bude dobra pa da se vratimo ili da ostanemo na istom. Mislim da treba svi malo da zakočimo i da smanjimo.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica