Čičoka, u narodu poznatija kao divlji krompir, prepoznatljiva je po velikim žutim cvetovima i visokoj stabljici, koja neretko naraste čak i do tri metra u visinu. Lekari je preporučuju sirovu ili kuvanu, u svakodnevnoj ishrani i to u neograničenim količinama, jer je veoma zdrava.
Posebno se preporučuje dijabetičarima, jer sadrži oligo-fruktozni inulin – rastvorljivi polisaharid oslobođen od skroba, koji neguje dobre bakterije, održava imuni sistem i sprečava nastanak infekcija.
Možda vas zanima

Zašto je dobro gajiti speltu?
21/08/2020
Vrbovica – narodni lek za prostatu
Čičoka je bogata vitaminima A, C i E, koji zajedno sa flavonoidima kao što je karoten blokiraju slobodne radikale i tako štiti od upala i prehlada. Zbog visokog sadržaja kalijuma, melem je za čvrste kosti, a zanimljivo je da je jedna od najbogatijih riznica gvožđa.
Značajan je izvor folne kiseline koja je zadužena za produkciju crvenih krvnih zrnaca. Čičoka čuva srce, ulepšava kožu i kosu, a kako sadrži malo kalorija, preporučuje se osobama koje žele da smršaju.
Proizvodnja bukovače laka i jeftina
Ova kultura je interesantna i po tome što je izbor esencijalnih aminokiselina koje organizam ne može sam da proizvede. Najčešće se priprema kao krompir, kuvana (preporučuje se u kori) i pečena, ali se može koristiti i kao sirova u salati ili kao zimnica.
Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik
Komentari (1)
DUSAN PROTIC
2022-03-03 01:20:08
zeleo bi da gajim cicoku gde mogu da nadjem semenski materijal pozdrav
tomo
2022-04-17 20:12:52
mislimd a ti je najlakse da kupis korenje na pijaci itd i da sadis tako
ja sam neki dan posadio i lepo raste
samo morao sam da ih zastitim teglama – zato sto puzevi jedu mlade listove kad pocnu da izbijaju iz zemlje