Cena hlebnog zrna nepoznata, a kakvi su prinosi?

Cena hlebnog zrna nepoznata, a kakvi su prinosi?

Razgovarali smo sa Draganom Dobrosavljevim iz Mokrina. Žetva protiče dobro, ali cena pšenice se još uvek ne zna. Kakva su predviđanja i očekivanja ratara?

Dragan očekuje da će cena pšenice biti na nivou prošlogodišnje, oko 17,5-18 dinara. Nada se da će cena biti nešto viša kasnije, pa će oni koji mogu da sačekaju. Ipak, on smatra da ne treba da čekaju previše dugo jer se ne isplati čekati do zime.

On će lično sačekati do avgusta za jedan deo prinosa, pa „kada se oni saberu možda se cena poveća. Ali ne mnogo, dinar možda”, prognozira Dragan.

Njegova očekivanja što se tiče prinosa su 5 tona po hektaru, što je uobičajeni prinos, a kaže da je nekih godina bilo i 7 tona po hektaru. Ukoliko se ostvari samo 3 tone po jutru, Dragan kaže da je proizvođač tada na nuli, da nema nikakvu zaradu.

Cena hlebnog zrna nepoznata, a kakvi su prinosi? - ©Agromedia

Što se tiče ove godine, u početku je pšenica obećavala, ali je godina bila sušna i kiše nije bilo kada je bila najpotrebnija, a onda je počela da pada kada više nije bila potrebna, odnosno kada je pšenica bila u fazi zrenja. Ipak, i pored lošijih uslova pšenica je kvalitetna: dobre gustine, ima dobar sklop i klas.

Na ovom području najviše se seju pšenica, ječam i suncokret, a naš domaćin razmišlja da povećaju zasad kukuruza na račun pšenice.

Dragan nema svoje skladište već predaje silosu, gde može da sačeka mesec dana, a ako bude ostavljao duže onda će morati da plati ležarinu.

Sagovornik: Dragan Dobrosavljev, Mokrin

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica