Baštovanstvo za početnike – 10 pravila za uspešno gajenje biljaka

Baštovanstvo za početnike – 10 pravila za uspešno gajenje biljaka

farmer u basti

Baštovanstvo je zabavno i korisno. Šta bi moglo biti lepše od jesti hranu koju ste sami gajili ili večerati u dvorištu okruženi mirisom biljaka koje ste sami zasadili? Ako ne znate kada i kako podići baštu, mi smo tu da vas vodimo kroz postupak.

Stoga pogledajte naših 10 saveta za baštovanstvo za početnike u nastavku.

1. Upoznajte svoj vrt

Pre nego što započnete proces, dobra je ideja da upoznate svoj vrt. Proverite na koju stranu je okrenut – prema jugu ili severu? Kada znate na kom mestu sunce zalazi, možete odlučiti šta ćete tu zasaditi. Takođe je važno da znate koji tip zemlje je u vašoj bašti. Pogledajte šta raste na njoj. Ako uspevaju kamelije, magnolije i pijeris, to znači da je tlo kiselo, dok njihovo odsustvo ukazuje na alkalnije zemljište. Obavljanje testa tla dodatno će vam pomoći da upoznate svoje tlo, a samim tim i koje biljke možete uzgajati.

2. Planirajte svoju baštu

Za početak, predlog je da sednete i napravite plan svoje bašte. Na ovaj način možete predvideti gde ćete koju biljku zasaditi, umesto da se odete u garden centar iz kog ćete izaći sa gomilom biljaka koje se ne uklapaju i možda ne odgovaraju vašim uslovima za gajenje. Plan će vam takođe olakšati da uskladite boje i vrste, tako da ćete moći da napravite baštu koja izgleda odlično tokom cele godine.

3. Naučite da sadite biljke

Pravilno sađenje vaših biljaka omogućiće da one pravilno rastu i dugo žive. Obavezno odvojite vreme za plevljenje i pripremanje tla pre sadnje, a po potrebi dodajte i malč ili đubrivo. Ako niste sigurni kako nešto posaditi, potražite uputstva na internetu. Drveće zasađeno previše duboko nikada neće uspeti, a one biljke koje imaju velik okrugli koren, ukoliko se nalaze na površini tla brzo će se osušiti, što će konačno dovesti do smrti biljke.

zalivanje baste

4. Redovno hranite i zalivajte biljke

Ako znate kada i kako da zalivate biljke, znate kako da ih učinite da žive ili uvenu. Opšte pravilo je da treba zalivati koren, a ne lišće, jer je korenje ono koje apsorbuje vodu. Kvašenje korena svake nedelje je bolje nego zalivanje svakoga dana. Ishrana biljaka je takođe važno – uglavnom bi trebalo da đubrite biljku na svake dve nedelje tokom vegetacione sezone (tj tokom proleća i leta), s tim da je potrebno više ishrane za biljku ako je gajite u posudama.

5. Počnite postepeno

Kada započinjete obradu novog sloja vegetacije ili dela bašte, može vam izgledati primamljivo da sve to učinite odjednom. Ipak, mnogo je bolje raditi po malo. Područje koje ne želite da obrađujete, pokrijte kartonom ili crnom plastikom, da biste sprečili korov da poraste.

6. Pazite na štetočina

Većina štetočina u vrtu ne nanosi veliku štetu biljkama i možete ih zanemariti. Ipak, veliki je broj prirodnih predatora koji će ih pratiti. Ipak, ponekad štetočine mogu biti izvor zaraze i trebalo bi da uradite nešto po tom pitanju. Vođenje računa o razmnožavanju štetočina kao što su biljne vaši, puževi, doprineće tome da vaše biljke budu sigurne i oslobodiće vas potencijalne glavobolje.

kompost u dvoristu

7. Koristite kompost

Kompostiranje kuhinjskog i baštenskog otpada je dobro za okolinu, ekologiju, i vašu baštu. Ostavite da se otpad raspadne tokom jedne godine, a zatim ga koristite kao malč oko korena biljaka u vašem vrtu i vegetativnog sloja zemljišta.


8. Slobodno i redovno orezujte biljke

Orezivanje biljaka može izgledati zastrašujuće, ali ako naučite kako da pravilno to radite, imaćete biljke koje dobro izgledaju, lepo se razvijaju i verovatno će procvetati i dati plod. Ključ uspešnog orezivanja je znati kada to učinit i slediti smernice kako oblikovati biljku. Preporučujemo vam da pogledate i pročitate neka uputstva za početak za pravilno orezivanje. Evo nekih:

Zimsko orezivanje voćaka u samo 3 koraka!

Kako orezivati rodnu lozu?


9. Budite ljubazni prema životinjskom svetu

Mnogi od onih koji se bave baštovanstvom, vide životinje kao neprijatelje. Insekti i njihove larve uništavaju lišće, ptice jedu naše voće a miševi grickaju seme graška i drugih mahunarki. Ali i životinjske vrste mogu biti korisne u bašti. Ptice jedu razne vrtne štetočine, uključujući puževe, biljne vaši i gusenice. Pčele oprašuju naše useve.

Vrt ne bi bio upola ugodniji bez divljači – od žaba, do ježeva, pčela, leptira i ptica. Stvaranje staništa za njih i saživot sa njimaje ključ za uživanje u vašem prostoru.


pcela u basti

10. Uživajte u svojoj bašti

Ne zaboravite da uživate u svojoj bašti. Obavezno odvojite vreme da sednete i uživate u plodovima svog rada. Napravite prostor u kome možete sedeti i čitati ili jesti sa prijateljima i porodicom. Postavite bordure u kojima možete uživati sa prozora i obesite posude sa hranom za ptice kako biste mogli gledati njihove pokrete.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica