Agromarket pšenica: otporna na bolesti i donosi provereno visoke prinose

Agromarket pšenica: otporna na bolesti i donosi provereno visoke prinose

Proizvodnja pšenice može da bude profitabilna, a to prvenstveno zavisi od sorte koja se odabere za sadnju. Iz kompanije Agromarket dolaze tri nove sorte pšenice koje su otporne na bolesti, imaju bogat klas i nose provereno visoki prinos, koji može biti i preko 10 tona.

Goran Čavić ispred kompanije „AD JEDINSTVO“ otkrio nam je da rade sa Kosad sortama: Sostin, Sobred i Sotis već punih 5 godina.

Da su ove sorte visokoprinosne i sigurne potvrdio je i Vasa Rajić iz Bavaništa. Njima je proizvodnja pšenice primarna s obzirom da zauzima veći deo parcela.

„Jako mi je bitno da odaberemo dobar asortiment i da uz što manje ulaganja postignemo što veće prinose. Zato smo, između ostalog, na preporuku stručnjaka iz firme Kosad i preporuku prijatelja naših, na ovoj parceli posejali sortu Sostin, sortu koja je izuzetno tolerantna na bolesti, sortu nove genetike i za sada, kako stvari stoje – prezadovoljni smo“, kaže Vasa.

Agromarket pšenica: otporna na bolesti i donosi provereno visoke prinose  - © Agromedia

Goran Čavić se pridružuje ovim navodima i potvrđuje da je sorta Sostin dosta otporna na bolesti. Ona je srednjeg rasta do nekih 50-60cm visine, a kako sam kaže, setvena norma im je bila 230-240 kg.

„Zasejana je, 12.10.2018. i urađen je jedan tretman pošto je nicanje bilo kasno ove godine. Znači, nicanje se dešavalo s kraja februara početkom marta. S obzirom na uslove koje je imala u samoj setvi, bez kiše i kako je nicala, sada je u solidnoj fazi“, kaže Goran Čavić.


Prema navodima Marko Minića iz Agromarketa, sorta Sostin je izuzetno niska sorta, koja je otporna na poleganje i nije potrebno raditi regulator rasta.

Potencijali za prinos su izuzetno visoki. Na nekim parcelama smo ostvarili prinos i preko 10 tona. Među boljim sortama u ponudi Agromarketa“, zaključuje Marko Minić.

Sagovornici:
Goran Čavić, „AD JEDINSTVO“, Velika Greda
Vasa Rajić, Bavanište
Dipl. Inž. Marko Minić, Agromarket


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica