Proizvodnja žitarica u Ukrajini pod pritiskom: Marže se sužavaju

Proizvodnja žitarica u Ukrajini pod pritiskom: Marže se sužavaju

Ukrajinske cene žitarica su na niskim nivoima zbog izlaska Rusije iz crnomorskog ugovora o žitu. Ovaj trend može ozbiljno uticati na marže proizvođača i pretvoriti uzgoj žitarica u neprofitabilnu aktivnost za ukrajinske poljoprivrednike. Analitičari ističu da su izvozne dinamike i logistički troškovi glavni faktori koji doprinose ovom problemu.

cene žitarica

Izazovi u ukrajinskom žitarskom sektoru

Ukrajina je tradicionalno bila veliki izvoznik žitarica, često nadmašujući domaću potražnju. Međutim, situacija se promenila sa stalnim pritiskom na ukrajinske izvozne kapacitete i narušenom dinamikom izvoza. Farmeri se suočavaju sa činjenicom da sada izvoze žito ne prema svojim željama, već kada logistički uslovi dozvole.

Nedostatak odgovarajućih izvoznih kanala je ključni problem. Prošle godine, žetvene i prenete zalihe su se ravnomerno izvozile tokom godine, ali se očekuje da će ove godine biti problema sa akumulacijom zaliha zbog nedostatka efikasnih izvoznih puteva.

Logistički troškovi izvoza žitarica su takođe naglo porasli nakon isteka crnomorskog ugovora o žitu. Ukrajinska štampa izveštava da su troškovi izvoza žitarica kroz luke duž Dunava sada 60 do 70 dolara veći u odnosu na izvoz preko mora.

Budući izazovi i potrebne promene

Uprkos ovim izazovima, Ukrajina očekuje povećanje proizvodnje žitarica u 2023. godini, ali uz višak ponude, izvozni putevi postaju ključni faktor. UGA (Ukrajinska asocijacija za žito) je pozvala na uspostavljanje alternativnih izvoznih koridora prema evropskim lukama kako bi se omogućio izvoz u treće zemlje.

Takođe, predloženo je da se evropskim prevoznicima obezbede subvencije kako bi se nadoknadili dodatni troškovi tranzita. Ukrajinskim poljoprivrednicima je potrebna podrška i pristup efikasnim izvoznim putevima kako bi održali profitabilnost u sektoru proizvodnje žitarica.

Ukrajinska proizvodnja žitarica je vitalna za svetsku snabdevanje hranom, a marže se moraju očuvati kako bi se osigurala održiva budućnost ukrajinske poljoprivrede i globalne prehrambene industrije.

Izvor: AllAboutFeed


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica