Žena na selu mora da bude veliki borac da bi uspela

Žena na selu mora da bude veliki borac da bi uspela

Ljilja Milovanović rešila da nastavi porodičnu tradicijui pravi sir i kajmak. O toj proizvodnji učila je od malih nogu. Ipak, da bi u tome uspela morala je da stvori idealno radno okruženje: adekvatnu prostoriju za pripremu sira i dobre radnike koji su ujedno i njena porodica.

Sir koji Milovanovići prave prodaje se već godinama na Bajlonijevoj pijaci u Beogradu, ali i u lokalnim prodavnicama, pekarama i restoranima. A da bi na tržištu bili konkurentniji morali su i da obogate svoju ponudu.

„Od ranog detinjstva znam da je ta proizvodnja sira donosila neku korist, sve je počelo od novčane dobiti. Naravno, postoji i ljubav prema poslu, ja to ceo život radim. Ova porodica je kao vojska, radimo svaki dan od pola 4 ujutru pa do ponoći, maltene 365 dana u godini“, rekla je vredna Ljilja i istakla da je u ovom poslu najbitnija higijena i preciznost.

Dozrevanje sira - © Agromedia

Domaćinstvo Milovanović u toku jednog dana proizvede oko 200 kilograma sira. Nemaju svoje krave već otkupljuju mleko od lokalnih malih mlekara i proizvođača.

„Nekoliko desetina kuća podržavamo, da bi opstali ljudi, dešava se da nas zovu svakodnevno i mole da otkupimo mleko. Mi to kupimo, pa nekada budemo i u problemu, pa prodamo sir jeftinije“, objasnila je Ljilja.

Ljiljana, iako je ovim poslom osigurala svoju porodicu, kaže da bi se rado menjala sa nekom kancelarijskom službenicom. A za mlade žene na selu ima samo jednu poruku: Posao moraju da rade tačno, što tačnije i da od svoje zamisli ne odustaju.

Sagovornica: 

Ljiljana Milovanović, domaćica


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica