Svet poljoprivrede Prodavnica

Žena na selu mora da bude veliki borac da bi uspela

Ljilja Milovanović rešila da nastavi porodičnu tradicijui pravi sir i kajmak. O toj proizvodnji učila je od malih nogu. Ipak, da bi u tome uspela morala je da stvori idealno radno okruženje: adekvatnu prostoriju za pripremu sira i dobre radnike koji su ujedno i njena porodica.

Sir koji Milovanovići prave prodaje se već godinama na Bajlonijevoj pijaci u Beogradu, ali i u lokalnim prodavnicama, pekarama i restoranima. A da bi na tržištu bili konkurentniji morali su i da obogate svoju ponudu.

„Od ranog detinjstva znam da je ta proizvodnja sira donosila neku korist, sve je počelo od novčane dobiti. Naravno, postoji i ljubav prema poslu, ja to ceo život radim. Ova porodica je kao vojska, radimo svaki dan od pola 4 ujutru pa do ponoći, maltene 365 dana u godini“, rekla je vredna Ljilja i istakla da je u ovom poslu najbitnija higijena i preciznost.

Dozrevanje sira - © Agromedia

Domaćinstvo Milovanović u toku jednog dana proizvede oko 200 kilograma sira. Nemaju svoje krave već otkupljuju mleko od lokalnih malih mlekara i proizvođača.

„Nekoliko desetina kuća podržavamo, da bi opstali ljudi, dešava se da nas zovu svakodnevno i mole da otkupimo mleko. Mi to kupimo, pa nekada budemo i u problemu, pa prodamo sir jeftinije“, objasnila je Ljilja.

Ljiljana, iako je ovim poslom osigurala svoju porodicu, kaže da bi se rado menjala sa nekom kancelarijskom službenicom. A za mlade žene na selu ima samo jednu poruku: Posao moraju da rade tačno, što tačnije i da od svoje zamisli ne odustaju.

Sagovornica: 

Ljiljana Milovanović, domaćica

Komentari