Zdravo, a bez muke: Kozji sir oplemenjen plesnima i čubrom

Zdravo, a bez muke: Kozji sir oplemenjen plesnima i čubrom

Momčilo Budimirović iz sela Glušci i njegov prijatelj, veterinar Ilija Simić, podelili su sa nama svoja iskustva u vezi sa proizvodnjom kozjeg sira. Kako bi se dobio ukusan i zdrav krajnji proizvod, potrebno je da prođe od 45 do 60 dana. Za kilogram sira koristi se 18 litara kozjeg mleka, uz to još poneki sastojak, a među njima i čubar. 

 

Uzgajanje koza, pored toga što može biti izuzetno zanimljiv posao, može biti i profitabilan. Kako su to osmislili Budimirović Momčilo iz sela Glušci i njegov prijatelj, veterinar Simić Ilija, čućemo najbolje od njih.

Momčilo Budimirović iz sela Glušci ispričao nam je: „Na početku proizvodnje sira bile su kriške, onaj klasičan sir koji gotovo svaka domaćica u selu zna da napravi. Zato smo hteli da to malo promenimo i da napravimo nešto što bi za nas bio užitak, a i za ostale zadovoljstvo da probaju. Sir je, kažu, izuzetnog kvaliteta, jer je od zdravog kozjeg mleka, a i oplemenjen je plesnima i čubrom.

Kozji sir - ©Agromedia 

Šta je zapravo čubar? 

Čubar je lekovito bilje koje ima izuzetna svojstva, čak i afrodizijačka. Mi sve sve to pravimo u sopstvenom domaćinstvu, gde ga i sejemo, proizvodimo. Sve je ovde prirodno, sve je zdrava hrana“, dodao je Momčilo.

Da pitamo sada i veterinara. Gospodine Ilija, veoma je važno da koze, pre svega, budu zdrave?

Ilija Simić, veterinar, nam je rekao: „Koze su vrlo skromne životinje, ali su dosta osetljive. Zahtevaju određen stepen higijene, zdravstvenu ispravnost hrane. Najgore je ako dođe do nekih promena na vimenu, jer su te žlezde jako osetljive. Na svu sreću, za sada je sve u najboljem redu. Iz tih razloga i ovaj proizvod je takvog kvaliteta.

Kozji sir - ©Agromedia 


Momčilo, recite nam nešto više o periodu sazrevanja sira?

Mleko ide u postupak prerade, termičke obrade, podsiravanja i zrenja, pri čemu se određeni tehnološki postupak mora do kraja sprovesti i svaki dan isto. Potrebno je mesec i po do dva da bi se dobio finalni proizvod. Dakle, 45 do 60 dana.”

Koliko je litara mleka potrebno za kilogram sira? 


Do 18 litara mleka za kilogram sira. Kada je reč o prodaji, radimo na tome da ga prodamo što više. Za sada, još uvek je to kućna prodaja. Skromna proizvodnja – skromna i prodaja“, zaključio je ovaj kozar.

Sagovornici:
Momčilo Budimirović, selo Glušci
Ilija Simić, veterinar 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica