Zbog čega je sremski kulen izuzetan?

Zbog čega je sremski kulen izuzetan?

U čemu je razlika između sremskog i vojvođanskog kulena, kako izgleda tehnologija proizvodnje i koje je meso najbolje koristiti za sremski kulen, ali i kako ga prepoznati u moru sličnih, za poljoprivredni portal Agomedia objašnjava Mihajlo Mihajlović, vlasnik Mesoprodukta iz Rume.

Tokom trajanja Sajma etno hrane i pića u Beogradu, upoznali smo gospodina Mihajla Mihajlovića, glavnog majstora za proizvodnju sremskog kulena u Mesoproduktu iz Rume. On je bio rad da sa nama podeli tajnu pripreme tog suhomesnatog specijaliteta koju vam je poljoprivredni portal Agromedia sada prenosi u celosti.

Postupak proizvodnje sremskog kulena koji koristi pravi majstor

Na početku razgovora saznali smo razliku između vojvođanskog i sremačkog kulena.

Sremački kulen je daleko više prepoznatljiv u odnosu na vojvođanski i mi Sremci ne dozvoljavamo da se poredimo sa Bačvanima ili Banaćanima, a možemo ih i naučiti kako se pravi sremski kulen!”, uz osmeh kazuje Mihajlović.
 

Mihajlo Mihajlović, Mesoprodukt Ruma - @Agromedia

Da li biste sa nama podelili tu tajnu – kako se proizvodi sremski kulen?

Kako da ne! Ako je u pitanju sremski kulen, pre svega da vam kažem da se on pravio u Slavoniji i to je prepoznatljiv proizvod. Nekada, kada se klalo po 5 do 6 svinja, moglo je samo da se priušti malo kulena. Bilo ih je 5, od onih kata koje su se mogle od tih 5 svinja dobiti.

Sremski kulen se proizvodi tako što se odabiru mesnate starije životinje, krmače, jer to meso je zrelo i ono je daleko bolje za fermentaciju kulena.
 

Recept za sremski kulen

Naš kulen je prepoznatljiv i kod njega je bitno da bude od kvalitetnog mesa i da bude lepo začinjen, a pod tim mislim na to da se koristi dobra paprika, dobra so i da tu nema nikakvih dodataka.
 


Za sremski kulen je potrebno:

– meso od buta starije mesnate krmače


– kvalitetna paprika (slatka ili ljuta – po ukusu)

– so (oko 2,2% do 2,3%)


A ovo što se priča o crvenom mesu, to treba zanemariti, jer i naši stari su živeli i po 100 godina jer su jeli kulen.

Kažete da u sremskom kulenu koji proizvodite nema dodataka. A kako se pravi?

Nema potrebe za dodacima. Za njegovu proizvodnju odabire se lepo meso od buta, koje mora da odstoji i da se zamesi. Da bi se napravio jedan kulen, mora što više da se meša ta masa na jednoj šajbni koja je 2 do 3 mm i to što više, kako bi se belančevine razjedinile, da bi došlo do homogenizacije, da bude kompaktno kada se to preseca.”

“Zato je potrebno koristiti 3 vrste šajbne – jedna prah šajbna, jedna osmica i jedna trojka, da bi se sve što lepše povezalo i da se u preseku kulen ne drobi. Kada se seče sremski kulen, ne sme doći do cepanja, već on mora da bude jednakog sastava.
 

Sremski kulen - @Agromedia

Dakle, tako se prepoznaje sremski kulen! Vrlo je bitno da je paprika koja se koristi u proizvodnji kvalitetna, a soli se stavlja 2,2% ili 2,3% što zavisi od toga kako ko voli. Salanitet i ljutina određuju se na osnovu ukusa, odnosno na osnovu toga da li želimo da kulen bude ljući ili blaži.

Ko o tome odlučuje kod vas?

Odlučujemo ja i moja snaja koja je doktor tehnologije za proizvodnju mesa, a sin mi je veterinar, tako da smo mi u jednom organizovanom timu. Radimo od 1962. godine kada je još moj otac to radio, a ja kasnije nastavio. Evo, ja sam već i penzioner zahvaljujući mesanluku i sremskom kulenu.
 

Mihajlo Mihajlović sa sinom, Mesoprodukt Ruma - @Agromedia

U firmi imamo farmu od oko 500 krmača, imamo proizvodnju godišnje oko 10.000 tovljenika. Dakle, sve je u sopstvenoj režiji.

Kontrola proizvoda odvija se od početka do kraja procesa izrade?

Veterinarska inspekcija zadužena je da kontroliše našu klanicu, a rade se i analize u Novom Sadu. Svaki naš proizvod se šalje na analizu, dakle ne samo sremski kulen.

Proces sušenja mesa


Koliko se dugo suši sremski kulen i na koji način?

Veoma je bitna fermentacija. Ako se radi u prirodnim crevima, u takozvanim katama, kako ih mi zovemo, što je slepo crevo svinje, to je proces koji traje negde oko 6 meseci, a ako se radi u veštačkim crevima, jer je tada sremski kulen tanji, onda to traje oko mesec dana.
 

Pustimo oko 2 do 3 dima, samo da se crevo, u kojem se nalazi sremski kulen, prirodno sasuši, a zatim ga puštamo da sazreva u toj komori 6 meseci.

Imamo specijalne komore koje imaju određenu temperaturu, takođe imaju određenu prohodnost vazduha i izvlače vlagu iz kulena kako bi bio kompaktan, da se ne stvori prsten u samom proizvodu i da bi taj proizvod mogao da sazri u dubini. Kratko se dimi isključivo na bukovoj piljevini. Pustimo oko 2 do 3 dima, samo da se crevo, u kojem se nalazi sremski kulen, prirodno sasuši, a zatim ga puštamo da sazreva u toj komori 6 meseci.
 

Suhomesnati proizvodi - @Agromedia

I za kraj, gospodin Mihajlović otkriva da je prilikom izrade sremskog kulena veoma važno da u njemu bude i masnoće jer, kako kaže, ona održava svežinu, pa može duže da traje, jer bi se u suprotnom, kada bi se koristilo čisto meso, ono sasušilo i odvajalo.

Sagovornik:
Mihajlo Mihajlović, Mesoprodukt Ruma

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica