Zablude: Šta znači oznaka E na deklaracijama?

Zablude: Šta znači oznaka E na deklaracijama?

Kada kupujemo proizvode u marketima, ponekad se setimo i da proverimo deklaraciju. Ako neko i ne radi to, trebalo bi. Naime, mnogi od nas prilikom čitanja onoga što piše na deklaracijama stiču pogrešnu sliku oko onoga šta taj proizvod sadrži od aditiva i dodatnih boja. Najčešča zabluda nastaje oko oznake E, koja se često nalazi na prehrambenim proizvodima.

 

 

Zabluda

Svaki proizvod koji na deklaraciji sadrži oznaku E iz nekog razloga može biti štetan. Kada god na deklaraciji nekog proizvoda vidimo oznaku E, sigurni smo da je u pitanju neki aditiv, pojačivač boja ili u svakom slučaju nešto veštačko i štetno. Ipak, nije svako E na deklaracijama prehrambenih proizvoda emulgator ili neka štetna supstanca.

Istina

Oznaka E na deklaracijama prehrambenih proizvoda može upućivati i na prirodne boje i prirodne materije koje postoje u tom proizvodu, poput, na primer, pektina ili limunske kiseline. Dakle, oznaka E na proizvodu koji kupujemo ne znači nužno da je u pitanju emulgator. Sve oznake E podeljene su po kategorijama, a emulgatori su samo jedna od tih kategorija.

Upotreba svih aditiva, uključujući emulgatore, zaslađivače, veštačke boje i bilo koje druge supstance u prehrambenim proizvodima definisana je Pravilnikom o prehrambenim aditivima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica