UVOZ MESA: Kina je i dalje najveći svetski uvoznik

UVOZ MESA: Kina je i dalje najveći svetski uvoznik

UVOZ MESA: Kina je zadržala svoju poziciju najvećeg svetskog uvoznika mesa od 2019. godine, uprkos nedavnom smanjenju količine uvezenog mesa, navodi se u izveštaju Službe za ekonomska istraživanja USDA.

meso

 

Godine 2022. kineski uvoz mesa bio je 43% veći od uvoza Japana, druge zemlje po veličini uvoznika mesa. Faktori kao što su bolesti, strogi ekološki zakoni i odlazak malih farmera ograničili su kinesku ponudu mesa, što je dovelo do povećanja domaćih cena i učinilo uvoz privlačnijim.

Konzumiranje svinjetine u Kini

Svinjetina, meso koje se najviše konzumira u Kini, generalno diktira trendove ponude i potražnje mesa u zemlji. Epidemija afričke svinjske kuge 2019. godine značajno je smanjila ponudu svinjskog mesa u Kini, što je povećalo njenu poziciju najvećeg svetskog uvoznika mesa u odnosu na Japan. Iako se proizvodnja svinjskog mesa oporavila, a uvoz mesa kasnije opao, Kina je zadržala svoju poziciju u 2022.

meso

 

Uvoz goveđeg mesa u Kini

Istovremeno, uvoz goveđeg mesa se povećava jer duži proizvodni ciklusi, nedovoljno pašnjaka i uporne bolesti ometaju sposobnost Kine da zadovolji domaću potražnju za govedinom. Kineski potrošači takođe konzumiraju više živine — uglavnom zato što je meso najpristupačnije — ali sve veći troškovi hrane i bolesti su naduvali domaće cene živine, što je dovelo do većeg uvoza živine.

Dok se činilo da je potrošnja mesa u Kini dostigla vrhunac nakon 2014. godine, upotreba statističkih modela će nastaviti da raste do 2031.


Trendovi kao što su promene u ishrani i umereni rast prihoda i cena pokreću ovo predviđanje. Međutim, pandemija Covid-19 i kasniji ekonomski pad u 2022. umanjili su potrošnju i povezane izglede za uvoz.

Drugi faktori — kao što su stalni rizici od bolesti i visoka cena hrane za stoku, koja smanjuje profitabilnost za lokalne proizvođače — nastavljaju da utiču na tržište.

Zanimljivosti o konzumiranju mesa u Kini

Postoji nekoliko zanimljivosti o konzumiranju mesa u Kini:


  1. Svinjetina je kralj mesa: Svinjetina je najpopularnija vrsta mesa u Kini i čini veći deo ukupne potrošnje mesa. Svinjski file i svinjska rebra često se pripremaju na različite načine i čine osnovu mnogih kineskih jela.
  2. Afrička svinjska kuga i uticaj na tržište: Epidemija afričke svinjske kuge ozbiljno je uticala na kinesko tržište svinjskog mesa. Pad proizvodnje i smanjenje ponude doveli su do rasta cena svinjskog mesa i povećanja uvoza.
  3. Raznolikost mesa: Kineska kuhinja nudi širok spektar mesa, uključujući piletinu, govedinu, patku, jagnjetinu i razne vrste morskih plodova. Raznovrsnost jela i regionalne kulinarske tradicije čine kinesku ishranu izuzetno bogatom.
  4. Uvoz mesa: Kina je postala jedan od najvećih svetskih uvoznika mesa kako bi zadovoljila potražnju. Govedina i piletina često se uvoze iz različitih zemalja, uključujući Australiju, Brazil, i SAD.
  5. Povećana potrošnja mesa: U poslednjim decenijama, rast bruto domaćeg proizvoda i urbanizacija u Kini doveli su do povećanja potrošnje mesa po stanovniku. Ovo je rezultiralo rastom kineske potražnje za mesom.
  6. Meso u posebnim prilikama: U Kini, određene vrste mesa tradicionalno se konzumiraju tokom specijalnih prilika i festivala. Na primer, pečena patka često se jede tokom kineske Nove godine, dok se jagnjetina često poslužuje tokom festivala koji obeležavaju dolazak proleća.
  7. Brza hrana i globalni uticaj: Prisustvo brze hrane i lanaca restorana u Kini raste, a to uključuje i popularne globalne lance kao što su McDonald’s, KFC i Pizza Hut, koji nude različite vrste mesa u svojim jelovnicima prilagođenim kineskom ukusu.

Ovi faktori zajedno čine konzumiranje mesa u Kini interesantnim i dinamičnim aspektom kineske kulture i ekonomije.

Izvor: AgWeb


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica