Na ovo treba da pazite kada kupujete – U kojoj hrani ima najviše pesticida?

Na ovo treba da pazite kada kupujete – U kojoj hrani ima najviše pesticida?

Svi želimo da za sebe i svoje najmilije uradimo najbolje, pa zato često plaćamo ogromne količine novca za neke proizvode za koje nismo sigurni da li su uopšte uzgajani organski. Samo ukoliko znamo da je neko voće ili povrće uzgojeno po svim principima ove proizvodnje možemo biti sigurni u svoju odluku. Ipak, ukoliko to nismo najbolje je okrenuti se onim proizvodima za koje znamo da imaju najmanje pesticida u sebi. Otkrivamo vam spisak namirnica na kojima se primenjuju velike količine hemijskih preparata i one koje možete konzumirati bez straha.

Krompir - © Agromedia

Sve ove organski gajene proizvode možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama organske hrane, malobrojnim pijačnim tezgama, ali i u većim, bolje opremljenim lancima prodavnica. Ukoliko do njih ne možete da dođete ili su previše skupi pogledajte koje namirnice bi trebalo izbegavati a koje možete konzumirati bez bilo kakve bojazni.

krave© Pixabay

Teletina/junetina/govedina

Verovatno ste čuli da je piletina najrizičnija kada se gaji u industrijskim uslovima, ali je najbitniji izvor životinjskih proteina za nas meso od goveda. Istraživanja dokazuju povezanost između nekih hormona koja se daju govedima i kancera kod ljudi, pogotovo raka dojke.

Konkretno, najveću zabrinutost izazivaju preparati na bazi estrogena, koji uvećavaju šansu za kancer. Zato je bitno koristiti meso od organski gajenih goveda, kod kojih, sem hormona, ne bi smelo da se masovno koriste antibiotici, što je uobičajeno kod stoke koja nije gajena organski. Ovo je bitno zbog toga što masovna primena antibiotika i njihova povećana koncentracija u mesu, što može dovesti do razvoja super bakterija u ljudskoj populaciji, koje su rezistentne na antibiotike i samim tim povećane smrtnosti.

 Preparati za zaštitu bilja koje možete koristiti u organskoj proizvodnji

Jagode

Jagode možem nazvati i superhranom, ali samo ukoliko se gaje organski. Zbog svoje velike neravne površine na kojoj je puno kvržica, sa njih je najteže ukloniti tragove pesticida, pa se i posle pranja na njima mogu naći ove hemikalije, koje tako unosimo u organizam. One mogu imati i do 20 vrsta različitih pesticida.

Spanać

Kao i jagode, spanać je izuzetno zdrav, i neophodan u ishrani ljudi koji ne jedu hranu životinjskog porekla – meso i jaja. Spanać, kao i većina zelenog lisnatog povrća, ima veću količinu gvožđa, koga u optimalnoj ishrani najviše dobijamo iz mesa i jaja. Ipak, treba obratiti pažnju – jedna juneća šnicla veličine dlana može imati više gvožđa, nego u jedan kilogram spanaća. Nažalost, spanać koji nije gajen organski, sadrži i do dva puta više pesticida, nego bilo koje drugo voće i povrće.

jagode©agromedia


Nektarine

U proizvdnji nektarina se koristi veliki broj i količina pesticida, pa je ovo voće najbolje jesti kada je organski proizvedeno.

Jabuke

Ona preporuka “jedna jabuka dnevno za dobro zdravlje” je istinita, samo ukoliko su jabuke gajene organski. Kod nas možda i najviše konzumirana, jabuka se toliko mnogo i u svim fazama razvoja prska pesticidima, da ni ljuštenjem kore, nećete smanjujiti njihovu koncentraciju.

Grožđe

Crno grožđe je superhrana, pošto sadrži i polifenole rezveratrole, antocijane, katehine i kvercetine, koji su potentni antioksidansi koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale koji mogu da izazovu tumore. I belo grožđe je bogat izvor vitamina, minerala i vlakana. Naravno, samo organski gajeno, ili bar neprskano grožđe ima prednosti i benefite za zdravlje. Na sreću, kod nas se može gajiti i grožđe koje nema potrebe prskati, ali najčešće po privatnim vrtovima i dvorištima, a retko u masovnoj proizvodnji. Zato, obiđite komšiluk, možda neko ima baš takvo neprskano, u svom dvorištu.


Grožđe - © Agromedia

Breskve

Leto volimo i zbog obilja voća i povrća koje nam je na raspolaganju, a breskve su jedne od voća koje simbolizuje leto. Zato, ukoliko imate mogućnost da kupite ili uberete neprskane, a idealno organski gajene, ova voćka prebogata vitaminima, mineralima, antioksidantnim pigmentima i vlaknima je idealna za vas. Na žalost, čak 98 odsto bresaka gajenih na konvencionalan način, ima u sebi bar jedan pesticid, kada stigne do vas.


Trešnje i višnje

Trešnje i višnje koje nisu gajene organski, ne bi trebalo konzumirati, ili bar ograničiti njihovu upotrebu. Iako je kod nas dosta zastupljeno u ishrani, i kao sirovo, ali i prerađeno u raznim džemovima, kolačima, sokovima, ipak bi trebalo potražiti ono bar neprskano, ako vam je nedostupno organski gajeno.

Saveti za proizvodnju organske višnje

Kruške

Često ih konzumiramo i volimo, ali se i one dosta tretiraju pesticidima u konvencionalnom načinu proizvodnje, pa bi trebalo izbegavati sve koje nisu, bar neprskane, ako su vam nedostupne organski gajene.

Paradajz

Čest i omiljen na vašoj trpezi u raznim oblicima – svež, kao pire, sok ili sušen, paradajz je veoma zdrav, ali samo ukoliko je organski gajen. On sadrži veliku količinu crvenog pigmenta, likopena, koji je potentni antioksidans, a kuriozitet je da se on bolje iskorišćava, ukoliko je paradajz skuvan. Ovog dragocenog pigmenta ima u lubenici, ali ne i u jagodama i trešnjama. Posebno se preporučuje da bude svakodnrevno na trpezi muškaraca, pošto ima blagotvorno dejstvo na prostatu.

Paradajz uzgojen prirodno - © Agromedia

Obratite pažnju i smanjite unos, ukoliko vam nije lako dostupno neprskan ili organski gajen krompir, celer i paprika babura, koji, takođe, imaju povećanu količinu pesticida kada stignu na vašu trpezu.

Evo kako do podsticaja za sertifikaciju organskih proizvoda

Ovih 10 vrsta voća i povrća možete jesti bez bojazni da ćete preko njih uneti veće količine pesticida i hemikalija, mada bi bilo idealno i da su i one organski gajene. Ovde je onih 10, koja se nalaze najčešće na našim trpezama, rastu na našem podnevlju ili su nam lako dostupna:

  1. Avokado
  2. Kukuruz šećerac
  3. Ananas
  4. Kupus
  5. Crni luk
  6. Zamrznuti grašak
  7. Špargla
  8. Kivi
  9. Karfiol
  10. Brokoli

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica