Turistička atrakcija: Kako izgleda unikatna sirana u Švajcarskoj

Turistička atrakcija: Kako izgleda unikatna sirana u Švajcarskoj

Najpoznatija sirana u Švajcarskoj defiitivno je proslavila proizvodnju sira i još jednom dokazala zašto je ovaj narod poznat po ovom delikatesu. Za vas smo saznali kako izgleda najmodernija sirana i zašto je njena lokacija postala turistička atrakcija.

 Sirana u Švajcarskoj - © Snežana Đuričin 

U Benediktinskom manastiru iz 1120. godine u Engelbergu, centralna Švajcarska, u adaptiranim manastirskim štalama, gde su se ranije čuvale mule, radi vrlo uspešno unikatna sirana, čak i za švajcarske pojmove. Vlasnik je mladi sirar Walter Grob koji je ambicioznu i smelu ideju da napravi schau-siranu usred restorana gde bi gosti mogli da na licu mesta vide umetnost pravljenja sira, uspešno je sproveo u delo. Sir su pravili benediktinski monasi u pomenutom manastiru još od njegovog osnivanja.

Tačan prevod naziva ove sirane bi bio: sirane u kojima se pokazuje, gleda i testira pravljenje sira (Schaukäserei Kloster Engelber).

Dole je spisak najpoznatijih sirana ove vrste u Švajcarskoj, od kojih je ova u manastiru Engelberg unikatna.

  • Emmentaler Showdairy
  • Appenzeller Showdairy
  • La Maison du Gruyère
  • Show Dairy Monastery Engelberg
  • Historic dairy of Bellelay

Sir manastirsko zvono

Kanton Oberwalden koji se nalazi u centralnim Alpima Švajcarske, značajna je turistička destinacija i za same Švajcarce i to još od 19.veka. Atrakcije su planine Pilatus i Titlis, gde se nalazi i najviši pešački viseći most u Evropi. Centralno mesto je Engelberg i od svih atrakcija koje treba posetiti je svakako sirana Schauekaserei Kloster Engleberg koja je osnovana 2003. godine.

Sirana u Švajcarskoj - © Pixabay


Ova sirana je za kratko vreme u ogromnoj konkurenciji, zauzela značajnu poziciju u vrhu sirarstva u Švajcarskoj. Tu poziciju u samom vrhu godinama održava uspešno zahvaljujuci ne samo fenomenalnim ambijentom i uslovima rada već i asortimanom koje je po maštovit, unikatan i vrlo kvalitetan.

Sveže planinsko mleko iz “Oberen Flühmatt” se žičarom svekodnevno transportuje do sirane koja je u podnožju, gde se ručno pravi oko 20 vrsta sireva. U asortimanu su srednje tvrdi sirevi i meki sirevi sa plemenitim plesnima koji su u većem delu male težine od 100 do 150 grama po mojim standardima, unikatni i naravno Racklette i Fondue. Favorit je sir KLOSTERGLOCKE, Engelberger Mutschli, Brunni-Chasli, Z’abig Chasli .

Vlasnik Walter Grob prati svetske trendove u sirarstvu te vrlo često kreira nove sireve.


Inače, originalno manastirsko zvono po kome je napravljen ovaj sir, se nalazi u manastirskoj bašti, te je ovaj sir omaž tradiciji i istoriji o kojoj Švajcarci vrlo vode računa.

Realizacija ideje Waltera Groba da iskoristi staro a već postojeće i napravi nešto novo je stvarno za divljenje. Poseta ovoj atrakciji je svakako bila pri vrhu moje liste i iskustvo za pamćenje.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica