Srpsko BEZ GMO MLEKO – prvo Dunav Soja mleko u Evropi

Srpsko BEZ GMO MLEKO – prvo Dunav Soja mleko u Evropi

Na Danu polja soje, koji je održan u Lugovu 15. juna, proizvođačima je predstavljen put soje od njive do prvog sertifikovanog domaćeg Dunav Soja mleka proizvedenog bez gmo-a na farmi muznih krava kompanije Agri Business Partner iz Sombora. Dan polja soje organizovali su organizovali Udruženje Dunav Soja i kompanija Agri Business Partner iz Sombora.

Prvo sprpsko bez gmo mleko na Evropskom tržištu - © Agromedia 

Ovaj Dan polja okupio je preko 200 najvećih proizvođača soje iz zemlje i regiona. Prisustvovali su i predstavnici domaćih prerađivačkih kapaciteta, ministarstva poljoprivrede, kontrolnih kuća, izvoznika, kojima je prikazan najbolji sortiment soje, nove specijalizovane mašine za mehaničko suzbijanje korova, kombinacije primene sredstava za zaštitu bilja i primena folijarnih đubriva u proizvodnji soje.

Marija Kalenić, direktorica Regionalnog Dunav soja centra je istakla: „Na Danu polja je predstavljen proces kojim je domaćin, kompanija Agro Business partner, prošla put od sertifikovane soje preko BEZ GMO stočne hrane za životinje do prvog sertifikovanog Dunav soja mleka u regionu. Prvi put u Srbiji Dunav Soja oznakom potrošači imaju mogućnost na informaciju da su životinje hranjene BEZ GMO stočnom hranom, dobijenom od domaće, nemodifikovane soje.“

Ona je dodala da je soja značajan protein, a Srbija jedina zemlja u Evropi koja proizvodi soju u dovoljnim količinama za domaću industriju. Za razliku od nas, Evropske zemlje uvoze preko 85% GMO stočnu hranu iz prekookeanskih zemalja čime hrane svoju stoku. Naši potrošači Dunav Soja oznakom, dobijaju mogućnost izbora da sebi i svojoj porodici obezbede zdravu, sertifikovanu, domaću hranu dobijenu od BEZ GMO soje. Od 2016. godine na tržištu je prisutno BEZ GMO meso, jaja i od danas i mleko.

O značaju sertifikacije Dunav Soja mleka za kompaniju Agro business partner, Branko Jevremov, direktor je rekao: „Tokom dugogodišnje proizvodnje soje, ustanovljena je stabilnost soje kao uljarice. Urađena je sertifikacija zrna soje po Dunav Soja standardu. Ista je omogućila da tokom godina izvozimo zrno soje na tržište Evropske Unije. Međutim, odlučili smo da krenemo put stvaranja dodate vrednosti našem proizvodu. preko 2.000 krava muzara, što se u prvim godinama pokazalo kao veoma isplativo.“

Prvo sprpsko bez gmo mleko na Evropskom tržištu - © Agromedia 

Jevremov je istakao da je nastavak Dunav Soja puta, na farmama sa 2.000 mlečnih krava, bio sertifikovano Dunav Soja mleko, koje je već u prvoj godini zauzelo značajno bolju poziciju na tržištu sirovog mleka u našoj zemlji. Svi potrošači koji budu izabrali mleko ovog geografskog porekla, mogu biti sigurni da je isto dobijeno poštovanjem principa sledljivosti i kvaliteta po Dunav Soja standardu BEZ GMO organizama.


Na Danu polja Dunav Soje u Lugovu, prisutnima se obratio i Mr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, koji je naglasio: „Međunarodno Dunav Soja udruženje koje se zalaže za bezbednost i visok kvalitet proizvoda, podržano je od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, još od 2013. godine kada je, zajedno sa 16 drugih nadležnih ministarstava iz evropskih zemalja dunavskog regiona, potpisalo Dunav Soja Deklaraciju. Ovim je Vojvodina, u kojoj je najvećim delom organizovana proizvodnja soje, na ovogodišnjih 230.000 ha, postala evropska prestonica soje.“

On je, takođe, dodao da zahvaljujući radu svih subjekata na promociji Dunav Soje i soje kao veoma važne uljarice, značajno je povećan izvoz soje i proizvoda od soje, čija vrednost u prošlog godini prelazi 80 miliona dolara. Prvo Dunav soja mleko koje se danas predstavlja svim potrošačima u zemlji, dokaz je da će i u budućnosti ovo biti osnova podrške sekretarijata za poljoprivredu proizvođačima koji su prepoznali da se samo sa proizvodima koji imaju višu dodatu vrednost, kao što je danas mleko i ranije sertifikovana jaja i meso, može ostvariti profit i da sa kvalitetom proizvoda i sledljivošću možemo zauzeti dobre pozicije na zahtevnom tržištu EU.

Dunav Soja je sertifikat šansa za razvoj naše poljoprivrede, jer sada po prvi put proizvođači mesa, jaja, mleka i drugi, koji u proizvodnji koriste BEZ GMO soju, u Srbiji mogu da označe kvalitet proizvoda i valorizuju njegovu vrednost.


O Dunav Soji

Dunav Soja udruženje broji preko 270 članova iz 20 evropskih zemalja među kojima su vodeći proizvođači i prerađivači soje, trgovci, proizvođači stočne hrane, ali i predstavnici prehrambene industrije (proizvođači mesa, mleka i jaja kao i drugi koji koriste soju), trgovinski lanci i druge značajne institucije i organizacije za zaštitu životne sredine koje podržavaju održive sisteme u proizvodnji BEZ GMO soje kontrolisanog porekla. Članovi Dunav Soja udruženja su važni učesnici tržišnog lanca vrednosti u proizvodnji visokokvalitetne BEZ GMO hrane evropskog porekla.

 


Kako je još izgledalo na Danu polja soje pogledajte u ovom videu:
Sagovornici:
Marija Kalentic, direktorka Dunav soja regionalnog centra
Branko Jevremov, direktor Agrobusines partner Sombor 
Mirjana Koruga, direktor kontrole kvaliteta i monitoringa kompanije Victoria Logistic 
Vuk Radojevic, Pokrajinski sekretar za poljoprivredu vodoprivredu i sumarstvo

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica