Slikar na marcipanu: Na tortama odaje počast velikim umetnicima

Dvadesettrogodišnji Saša Aleksić iz Svrljiga odaje počast velikim umetnicima na svoj način. Njihova dela prenosi na torte i kolače. Takav omaž napravio je na nedavno održanom Sajmu kafe i čokolade u Kragujevcu, kada je jednu od svojih festivalskih torti posvetio Albertu Đakometiju. Slatka replika njegove izdužene figure našla se na vrhu torte.
 

Mladi dizajner Saša Aleksić pored torte posvećene Đakometiju - © Foto: Biljana Nenković
 

Đakometi je za mene fascinantan umetnik koji je prepoznatljiv po ekstremno izduženim bronzanim ljudskim likovima. Za ovu priliku jednu takvu sam napravio kao ukras za tortu, dok sam Đakometijev lik ručno nacrtao na marcipanu“, kaže Saša Aleksić, inače grafički dizajner po struci koji zarađuje izrađujući aplikacije za mobilne telefone.

 

Biografija Đakometija - © Foto: Biljana Nenković

U svom slatkom omažu Saša je pored torte doneo i uramljeni tekst sa podacima o ovom švajcarskom nadrealističkom vajaru i slikaru italijanskog porekla, pa su tako svi posetioci, dok su čekali degustacije, mogli da saznaju nešto korisno. Međutim, Đakometi nije jedini umetnik koji je centar interesovanja ovog mladog dizajnera. Dekoraciju svojih torti i kolača posvećuje i Fridi Kalo, Modiljaniju, Pikasu, Van Gogu. „Monea često radim jer je zahvalan i vrlo prepoznatljiv“, dodaje Saša.
 

Žene na selu – oslikavanje suvenira – zarada i hobi!

Ovo je za sada samo hobi za koji ne može da precizira odakle se pojavio. Ali zna da je kao mali često bio u kuhinji sa majkom i bakom i voleo da im pomaže. Poslastičarstvo je njegova strast, te uglavnom posećuje sajmove i – osvaja nagrade za svoje maštovite kreacije jestivih umetničkih dela.

Kitnikez – najstariji vojvođanski slatkiš od dunja

Bilo bi očekivano, pošto volim da slikam, da to radim na platnu. Ali pošto volim i da pravim kolače, slučajno sam došao na ideju da slikam na tortama i kolačima. U tome sam se pronašao. Spojio sam ono čime se bavim i hobi, poslastičarstvo“, kaže Aleksić.
 

Saša Aleksić, mladi umetnik - © Foto: Biljana Nenković

Osim torti, pasija su mu i mafini, takođe sa motivima dela najpoznatijih umetnika. Iako više voli moderno slikarstvo, uglavnom slika ono što je ljudima prepoznatljivo.

Iako je za sada ovo samo hobi, naš sagovornik ima želju da se usavrši, a nagrade koje osvaja na sajmovima hrane za njega su dodatni motiv. Mašta da otvori svoju poslastičarnicu koja će se i po dizajnu i po ukusu kolača razlikovati od drugih.

Sagovornik: Saša Aleksić, grafički dizajner iz Svrljiga
Foto: Biljana Nenković 

Komentari