Recept za uspeh: Džem bez šećera i ljubav prema poslu

Recept za uspeh: Džem bez šećera i ljubav prema poslu

Kada se, zajedno sa suprugom, vratila u rodno selo, Vladanka Aleksić je rešila da se pozabavi i starim zanatima – tačnije pravljenjem tradicionalnih domaćih jela, zimnice, sokova i likera.

 

Da krene u ovaj poduhvat nije joj trebalo mnogo ubeđivanja, sama atmosfera na selu je bila dovoljna da ova domaćica pokaže svoj skriveni talenat.

„Ideja je sama po sebi došla, svuda oko vas je voće i povrće. Priroda nam je sve dala, samo je potrebna dobra volja da se to pretoči u tegle. Pokušavala sam malo po malo, da skuvam slatko, da napravim džem, liker, ajvar – i eto, danas je to prešlo u velike količine koje prodajem“, objasnila je Vladanka.

Vladanka je nekoliko puta pravila i slatko od čeri paradajza, a ovih dana je glavni specijalitet džem od oskoruše sa i bez šećera.

Zanat je brusila uz majku i svekrvu, ali je vremenom počela i sama da eksperimentiše. Kaže da je za dobar recept pre svega potrebno da nešto voliš, a onda i proizvodi lako nađu put do kupaca.

Džem bez šećera - © Agromedia 

„Već nekoliko godina pravim džemove bez šećera. Prošle godine sam ga pakovala u tegle od 700 grama, sada punim tegle od 200 grama. To je čisto voće, ukuvano, pretočeno u tegle i pasterizovano“, objašnjava ona.

O kvalitetu proizvoda svedoči i činjenica da se u domaćinstvu Aleksić uvek traži tegla više. Vladanka kaže da je ključ ljubav prema ovom poslu.


„Čovek se rodi da voli nešto ili ne voli. Dosta sam naučila uz majku i svekrvu, nešto sam sama otkrila eksperimentisanjem, tajni sastojak ne postoji, samo ljubav“, zaključila je Vladanka.

A o samom kvalitetu proizvoda svedoči i činjenica da se u domaćinstvu Aleksić uvek traži tegla više. Vladanka kaže da je ključ ljubav prema ovom poslu.

Sagovornica: Vladanka Aleksić, domaćica


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica