Prvi dan na pijaci u Kraljevu posle otvaranja: Za početak-dobro je

Prvi dan na pijaci u Kraljevu posle otvaranja: Za početak-dobro je

Pijaca Kraljevu Jovan Bugarinovic
Oni koji dobro poznaju pijačna kretanja u Srbiji tvrde da pijaca u Kraljevu predstavlja najpouzdaniji barometar kretanja cena voća, povrća i ostalih poljoprivrdenih proizvoda u celoj zemlji, pre svega zato što se nalazi na podjednakoj udaljenosti od velikih proizvođača sa područja raškog, rasinskog i moravičkog okruga. Zato su povrtari i voćari s pažnjom propratili ponudu i potražnju, kao i cene na pijaci u Kraljevu prvog dana rada posle mesec dana zabrane prometa zbod korona virusa.

Od 108 tezgi na Zelenoj pijaci u Kraljevu, prvog dana rada posle skoro jednog meseca, prodaja se odvijala na svega desetak tezgi i to isključivo rasada, nešto manje voća i povrća. Najvredniji su bili proizvođači rasada koji su s velikim nestrpljenjem očekivali početak rada pijace u Kraljevu s obzirom da je rasad još pre petnaestak dana stigao za sadnju. Bilo je, kako kažu, prodaje kod kuće ali to su uglavnom bile manje količine.

“Imajući u vidu da je ovo tek početak mogu da kažem da je dobro. Ide prodaja, ne kao lane u ovo doba, ali, mislim, da mnogi nisu upoznati da pijaca radi, tako da veći promet i zaradu očekujem od petka kada je i pijačni dan. Prodajem isključivo rasad iz sopstvenih plastenika u selu Ratina, tako da ne moram da kalkulišem kao nakupci kojih će, siguran sam, biti mnogo manje nego ranijih godina“, kaže Jovan Bugarinović, jedan od najvećih proizvođača plasteničkog i povrtarskog rasada na teritoriji grada Kraljeva.

 

Jovan tvrdi da su cene rasada na nivou prošlogodišnjih mada su neko očekivali da će cene biti veće bar za 20 odsto.
“Struk paradajza je 50 dinara koliko je i krastavac, paprika od 10 do 25 dinara, ljute paprike -30, celer -30, kupus od pet do 10 dinara. Rasad je odličnog kvaliteta i moji tradicionalni kupci to dobro znaju jer sam na pijaci više od 15 godina. To mi je i najbolja preporuka u prodaji. S obzirom na ukupnu situaciju izazvanu ovom epidemijom, biću zadovoljan i skromnom zaradom. Verujem da ću to kasnije da nadomestim prodajom gotovog povrća“, kazuje ratinski rasadničar- povrtar.

Svoj rasad na pijacu je izneo i Velibor Bubanja iz Ribnice kod Kraljeva. Zakupio je tezgu baš do Jovanove, prodaje isti rasad kao njegov pijačni komšija ali nema nadmetanja i nelojalne konkurencije. Cene su im iste u dinar tako da je na kupcima odluka gde će da pazare paradajz, krastavac, kupus i drugi rasad.

Pijaca u Kraljevu

“Ne mogu da sa sigurnošću da tvrdim kakva će biti ova sezona jer je pitanje kada će epidemija da prođe. Oni koji su planirali da zaseju svoje bašte i plastenike sigurno će se pobrinuti i za rasad. Srpski seljak je navikao da u svom domaćinstvu ima svoj proizvod i sudeći po toj tradiciji ne bi trebalo da budemo u gubitku. Najvažnije ja da iz ove epidemije izađemo sa što manje posledica a za sve drugo biće vremena. Kako svima, tako neka bude i nama“, kazuje Velibor.

Cene voća i povrća

Prodavci voća i povrća tvrde da su cene gotovo u dinar kao prošlogodišnje u ovo vreme.

Jagode su 270 dinara kao i kilogram limuna, mandarine-180, banane -130, pomorandže od 150 do 160, jabuke od 60 do 150 dinara u zavisnosti od sorte i kvaliteta, kruške -200 dinara. Tako je i sa povrćem, ni dinar, više ni manje nego lene. Ima malo fame da je cena limuna drastično skočila. Možda je to bilo par dana. Međutim, ništa novo s obzirom da limun svake godine u ovo vreme malo više poskupi. Možda je interesantno da kažem da je jedino đumbir mnogo skuplji sada nego lane, prošle godine kilogram đumbira se prodavao po ceni od 500 do 600 dinara a sada je 1200 dinara“.


Prvog dana na pijaci nije bilo ni puno kupaca. Već od petka kada je u Kraljevu pijačni dan očekuje se veći broj i prodavaca i kupaca. Veća ponuda mogla bi da smanji cene i rasada, kao i voća, povrća, mlečnih i drugih poljoprivrednih proizvoda, ali to će, kako tvrde dobri poznavaoci pijačnih prilika, biti samo simbolično sniženje.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica