Produžite rok trajanja namirnica konzerviranjem u alkoholu i želeu

Produžite rok trajanja namirnica konzerviranjem u alkoholu i želeu

Konzerviranje namirnica - © Pixabay

Pod konzervisanjem namirnica podrazumeva se produžavanje njihove trajnosti radi kasnije upotrebe. Većina svežih namirnica je podložna brzom kvarenju, i ako se odmah ne konzervišu, morale bi brzo da se upotrebe. Iz tog razloga se čovek oduvek trudio da namirnice konzerviše na različite načine i time obezbedi rezerve tokom čitave godine. Za konzervisanje voća, povrća i mesa postoje različiti načini, a u ovom pregledu ćemo predstaviti najinteresantnije.

Voće u alkoholu

Voće u alkoholu se može koristiti za koktele i likere, ukrašavanje dezerata i za direktnu upotrebu. Razno voće može predstavljati sirovinu za ovu namirnicu, poput voća za kompote, s tim što se ovde voće treba sitnije iseći. Koristi se samo jedna vrsta voća, ili mešavina koja istovremeno dozreva. Voće se sipa u tegle nakon obavljenog procesa i hermetički se zatvara!

Na 1 kg voća potrebno je:

  • ½ litra alkohola jačine 50% ili 0,6 litra jačine 40%;
  • 250 g šećera rastvorenog u alkoholu, a prethodno se pripremi rastvor za rezervu (litar 50% alkohola + ½ kilograma šećera), na 1 litar zapremine tegle odredimo 0,35 litra 50% alkohola sa šećerom i dopunimo voćem.

Kao alkohol se koristi voćni destilat, čist alkohol, a u nekim opcijama je dobar i rum. Alkohol konzerviše voće, te je krajnja jačina proizvoda 15% po gornjoj recepturi. Neophodno  je po spravljanju da proizvod sazri mesec dana pre upotrebe.

Pasterizovane ribe u želeu

Očišćene i isečene ribe se mariniraju u rastvoru sastava:

Tabela 1 sastojci

Na 1 kg ribe ide 1 l naliva. Na dno tegle sa 1 l naliva se može dodati i biber u zrnu, slačica i kranfilić, kao i lovorov list. Posle mariniranja koje traje nedelju dana, ribe se izvade i spakuju u drugu teglu, gde se preliju nalivom sledećeg sastava:


Način pripreme:

Želatin se ostavi da nabubri u petostruko većoj količini vode, za otprilike jedan sat. Rastvor polako zagrejemo, uz neprekidno mešanje, dok se želatin ne rastvori. Zatim ga izlijemo u pripremljeni naliv, dopunimo vodom i dobro promešamo. Pored toga, spremi se smesa od kilograma povrća u sledećem odnosu: 300g seckanog luka, 300 g sterilisanih krastavčića, 250g kuvane šargarepe i 150 g kuvanog celera. Odnos riba-povrće-naliv sa želatinom treba da bude 55:15:30, tako da na 1kg ribe ide 270g smese povrća i 550 ml naliva. Zatim se tegle pasterizuju na 80-90 stepeni Celzijusa u trajanju od 10 minuta i nakon otvaranja se drže u frižideru.

Autor: D.Č.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica